Hem

Örter och Blommor som skönhetsmedel

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 593445, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: kickibj

Alias: örter och blommor som skönhetsmedel

normal

Ingredienser

Ägg, mjölk och osteriliserat vatten har dålig hållbarhet; förvara därför i kylskåp. Vinäger, olja och alkohol håller däremot i flera månader; förvara i ogenomskinliga burkar eller flaskor av glas eller keramik i ett mörkt skåp.

Alkohol Ren sprit utan färg eller smak, används som konserveringsmedel

Alun Sammandragande mineralsalt i form av grovt vitt pulver

Arrowrot Näringsrik stärkelse som används som förtjocknings-medel

Bivax Närande och uppmjukande bindemedel

Siam-benzoïnharts Sammandragande och starkt konserverande aromatisk kåda

Borax Antiseptiskt emulgerande salt

Citronsaft Renande medel för fet hy

Glycerol Fukt- och mjukningsmedel

Honung Näringsmedel som helar, fuktar och mjukar upp, och används som bindemedel

Kakaofett Uppmjukande smörjningsmedel
Kaolin Vitkornig lera som används som bindemedel

Lanolin Näringsrikt, klibbigt och oljigt ämne, använd vattenfri

Oljor Konserveringsmedel
Vetegrodd – fet och uppmjukande, men illaluktande
Mandel – värdefull som näringsämne, men dyr
Safflor/Solros – när stora mängder skall göras
Ricin – stärkande inverkan på håret

Valklera Mineralrikt bindemedel

Vatten Steriliserat – hållbarare
Käll elller regn – bra för huden och håret

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.

normal

Grundberedningar

Infusion Det te man får då man häller kokande vatten över blommor/örter. Lakas ur i minst 15 minuter, men helst i 2 – 3 timmar och silas därefter.
2 msk torkad blomma/ört till 6 dl kokande vatten.
Önskas svagare infusion halveras ört/blommängden.
Mjölkfusion - 1 msk torkad blomma/ört i en kopp som fylls till randen med kall mjölk och täcks med ett fat. Låt stå i 1 – 4 timmar och sila därefter.

Dekokt Avkok på växtens hårdare del, såsom rötter, bark och frön.
Använd samma proportion ört/blomma som vatten, och koka sakta under minst 20 minuter, men helst 2 – 3 timmar för bästa resultat. Låt avdunsta tills mängden blir 4,5 dl och sila.

Oljor Smula eller krossa örterna/blommorna och packa löst i glasburk eller flaska. Fyll kärlet med Solros- eller Ricinolja och rör om väl. Förslut med en tunn bommullslapp eller perforerat papper, och låt stå 2 – 3 veckor i ett soligt fönster eller på annan varm plats, men undvik spisen. Rör om eller skaka varje dag.
Sila från oljan och upprepa med ny omgång örter/blommor, tills oljan doftar tillräckligt starkt.

Eteriska oljor – örtoljor som erhållits genom urlakning.

Essens – eterisk olja konserverad i alkohol.
Rör ned 1 msk eterisk olja i 6 dl ren alkohol.

Extrankt/Tinktur - Örtens/blommans egenskaper bevarad i alkohol.

Fyll en glasburk luftigt med färska krossade örter/blommor och ren alkohol, sätt på tillslutande lock och låt stå i 1 vecka.
Sila och upprepa med nya örter/blommor, sila igen efter 1 vecka.
Om extraktet skall förvaras under en längre tid tillsätts ett par droppar bensoetinktur.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.