Te odlas på bevattnade bergssluttningar. Tebusken förökas vanligen med sticklingar. Te kräver varmt klimat med milda vintrar. Buskarna skördas från det tolfte till det sextonde året. I Kina och Japan skördas buskarna 56 gånger per år, varvid vanligen de unga toppskotten med toppknopp och två blad tas från buskarna. I Indien och Indonesien äger skörden rum upp till 15 gånger per år. Efter förvaring i torkållor (torklådor) har materialet en vattenhalt av 3040 %. Påföljande jäsning ger teet dess arom och bruna färg (svart te). Grönt te är inte jäst.
Te Dryck
Torkade växtdelar som blöts i varmt vatten och inmundigas.
Alias: grönt te, rött te, svart te, te, té och tea
Dosering
En kanna te (infusion) av färska eller torkade örter får man genom att hälla 6 dl hett vatten över 1 tsk torkade,
eller 1 msk färska örter, blad eller blommor, och låta det stå och dra i några minuter tills det går att dricka
För en kopp används 1 tsk torkade eller 1 msk färska örter till 2 ½ dl Källvatten, söta med Socker eller Honung
Örter som innehåller olja, t ex Pepparmynta och Rosmarin, bör få dra i ett kärl med lock så att oljorna inte
försvinner
Grövre delar av växten, såsom rötter, bark, frön och kvistar, används till dekokter inom örtmedicin, där delarna hackas eller stöts med mortel.
Koka upp blandningen och låt den sjuda i 20 minuter tills vätskan reducerats till 2/3, och låt stå och dra tills avkoket kallnat, varefter det silas ned i en kopp eller kanna
UPPHOVSRÄTT ©
Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.