Hem

Aedon Mytologisk person

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 154014, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: ambersljus
är Mytologisk person

Aedon var kung Zethus av Thebes hustru och mor till deras son Itylus. Eftersom hon endast hade ett barn var hon avundsjuk på sin svärsyster Niobe, som hade sju söner, att hon försökte döda Niobes äldsta son. Av misstag dödade hon sin egen son och Zeus förvandlade henne till en näktergal som för alltid sorgesjöng efter sin son.

Alias: procne

normal

Aedon förekommer också i andra historier med namnet Procne. I denna version är hon dotter till kungen av Athen, Pandion, och har en syster vid namn Filomela. Procnes make var den thrakiske hjälten Tereus, med vilken hon hade sonen Itys.
En dag våldtog Tereus Filomela och skar ut hennes tunga så att hon inte skulle kunna berätta detta för någon. Hon broderade då det som hänt och avslöjade allt för Procne. Systrarna konspirerade en hemsk hämnd: de dödade Itys och serverade honom som gryta till sin far. När han insåg sanningen blev han så förskräckt och upprörd att han jagade de två systrarna med en yxa. Gudarna förbarmade sig dock över dem, och Procne förvandlades till en näktergal och Filomela en svala. Tereus förvandlades till en annan fågel.