Hem

Agorafobi Ångestsyndrom, Fobi

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 413481, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: -confused-
är en sorts Ångestsyndrom och Fobi

Rädsla för platser där det är svårt att undvika uppmärksamhet i fall agorafobikern skulle drabbas av en panikattack och/eller generaliserad ångest.

Alias: torgskräck

normal

Agorafobi är ofta en följdsjukdom till panikångest och innebär rädsla för att befinna sig på platser där det är svårt att smita undan ifall en ny panikattack skulle komma.

Det vanligaste slanguttrycket för Agorafobi är torgskräck, men behöver inte nödvändigtvis betyda att det är just öppna platser med mycket människor som är farliga, utan där det överhuvudtaget är svårt att undvika uppmärksamhet (ex om den drabbade skulle få en panikattack på en båt så kan det bli problematiskt att ta sig därifrån).

Detta innebär i sin tur att agorafobikern ofta blir beroende av att ha någon anhörig med sig så fort hon ska gå någonstans utanför det trygga hemmet.

Det enda sättet att bli fri från agorafobi är att helt enkelt bekämpa den. Till skillnad från vanliga fobier (ex ormfobi) så förvärras symptomen ju längre tid det dröjer innan bekämpningen har påbörjats. Därför är det viktigt att man söker hjälp på tidigt stadium, terapi och ev. medicin kan hjälpa.