Hem

Dansk Körvel (Anthriscus erefolium) Magisk växt, Ört

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 598828, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: Rowena
är en sorts Magisk växt och Ört

Alias: anthriscus erefolium, dansk körvel och dansk körvel (anthriscus erefolium)

normal

N. Spansk Kjörvel. F. Saksankirveli (tysk körvel).
En av våra storväxta umbelliferer, visserligen endast 1-1,5 m hög, men med blad av väldiga dimensioner. Rosettbladens skaft uppnär ett par cm:s tjocklek (jfr fig. 2) och skivan 2/3 m:s bredd. Dessa blad äro 4-dubbelt parbladiga och småbladen seddutom 3-dubbelt parflikiga. Hela örten är mjuk, rent och ljust grön, lent hårbeklädd och utmärker sig för sötaktig, anislik lukt och smak. I varje storflock äro de innersta småflockarna sterila, och dessutom i de yttre småflockarna de inre blommorna sterila (hanblommor). De periferiska, 2-könade, fertila blommorna, fig. 3, hava starkt olikbladig krona. Frukterna äro fåtaliga men mycket stora, 2,5 cm långa.

Ursprungligen har körveln kommit till norden som en köksträdgårdsväxt för de kryddrika bladens skull, och anträffas ännu nästan uteslutande i gamla trädgårdar och parker, där den kvarstår som förvildad, företrädesvis i våra sydligare och mildare trakter. Namne körvel är en förvridning av Cerefolium, det latinska namnet på vissa flockväxter.


normal

Körvelns magiska gåva till Dig

Förr drack man ett te på Skärtorsdagen för att stärka kroppen efter fastan.
Roten kan används som grönsak i matlagning, och som ett alternativ till Persilja.
Ingår som ingrediens i Ostaras maträtter.
Gör en brygd och drick för att motverka högt blodtryck, vätskeansamling, kronisk slemhinneinflammation, eksem och gulsot, men söta inte teet.
Stimulerar matsmältningen och lindrar reumatism.
Ett dekokt kan appliceras vid hemorrojder, och ett kallt avkok ger ett effektivt rengörande ansiktsvatten.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.