Hem

Gräslök (Allium schoenoprasum) Köksörter, Magisk växt, Krydda, Ört

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 491391, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: Rowena
är en sorts Köksörter , Magisk växt , Krydda och Ört

Gräslök är en flerårig ört som som kan bli upp till tre decimeter hög, och inom magin kan den få Dig att bejaka kärleken.

Alias: allium schoenoprasum, gräslök och gräslök (allium schoenoprasum)

normal
Gräslöksbild
Bild av blommande gräslök.

N. Græslök, Graslauk. F. Ruoholaukka. Lappl. Lauk.
Löksläktet, Allium, är ett av de artrikaste bland liljeväxterna. Till blommans byggnad är det närmast likt Gagea (se i synnerhet ramslöken, tavl. 387!), och blomställningen, som är flocklik, har uppkommit på samma sätt. Dock äro dess hölsterblad hinnaktiga, ej gröna. Släktets arter hysa nästan alla ett skarpt smakande, svavelrikt ämne, som föranleder deras användning som kryddor. En av dessa är gräslöken, av vilken man använder kryddor. En av dessa är gräslöken, av vilken man använder de smala, halvtrinda, pipiga bladen. Gräslöken växer vild, oftast i en dvärgartad form och smalbladigare än vår avbildning, i s. Sveriges kusttrakter på backar och berghällar, Ölands alvar m. m. I vissa trakter är den måhända blott förvildad, t. ex. i det inre av s. Norge. I nordliga Skandinavien förekommer en dubbelt större form med bredare, plattare blad. De flesta arterna av Allium hava sitt hemvist i Centralasiens steppländer. Vår nords arter blomma senare än tulpaner och vårlökar.

En Allium-lök har flera löklblad än Gagea och alla fortsätta ocan jorden i en grön bladskiva (således äro de ej lågblad, som hos Tulipa).

normal

Gräslökens magiska gåva till Dig

Används i besvärjelser för att få hjälp med att bejaka kärleken.
Ingår som ingrediens i Ostaras och Mabons maträtter.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.