Hem

Kärlek Känsla

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 176, v6 - Status: befäst.
Försteredaktör: esrange
Denna text är importerad från /old/psi/kaerlek.html
är en sorts Känsla och Upplevbart

Att ovillkorligt och starkt tycka om någon för det den är, och inte för det som ges.

Alias: kär, kärlek, passion och älska

befäst

Kärlek VS Beroende

Jag skulle våga påstå att de flesta inte vet vad kärlek är. Det blandas jämt och ständigt i hop med beroende, som ju faktiskt är den största kärleksdödaren av dom alla.

Man hör ofta hur förälskade människor beskriver det som att vara hel tillsammans med personen. Det stämmer, personen i fråga känner sig faktiskt hel. Det kan låta vackert, men det tycker jag verkligen inte det är. Så länge personen behöver den andre för att må bra så finns där ett beroende. Hon är då inte förälskad i personen, utan i det personen ger henne.

Resultatet av detta blir att det i framtiden kommer uppstå problem, svartsjuka framför allt. Hon är så pass rädd att hon skall förlora det hon får av honom, att hon blir djupt sårad, eller direkt arg, om han skulle ge någon annan person sin uppmärksamhet. Hon går med illusionen att kärlek är en bristvara som kan ta slut.

Ett annat resultat förekommer ofta; den ene kräver mer än den andre orkar ge. Bråk uppstår! Hon känner sig inte älskad eftersom hon inte får det hon vill av honom, och han känner sig inte älskad eftersom han får krav på sig. Båda blir missnöjda.

Det dom i detta fall inte förstår, är att man inte bör kräva saker av den andre, utan att fokusera på att ge. Ge till den andre, inte för att hon behöver det, utan för att du helt enkelt vill. Samtliga behov bör tas bort, först då kan sann kärlek existera.

Notera: att jag använde han och hon i texten var för att underlätta skrivandet, jag lägger ingen värdering på könsroller. Jag säger detta för att ingen skall tro att jag menar på att kvinnor kräver och män får stå ut med det.

normal

Kärlek som skydd

Det största skyddet vi har i livet är kärlek. När vi skickar ut kärlek får vi en skyddande aura runt oss, en skyddande hinna – där ingen negativitet kan komma in. Tänk kärlek – skicka kärlek till alla. Kärleken är störst av allt. Om du är kärleksfull hela tiden mot allt och alla drar du inte till dig någon negativitet (lika dras till lika...). Då är du bara frisk och positiv och negativitet kan inte komma åt dig.

Att sända ljus och kärlek till andra människor är väldigt kraftfullt, det kan förändra deras beteende helt.

normal

En text om definierad kärlek

Kärlek är känslor och erfarenheter relaterade till en stark tillgivenhet eller samhörighetskänsla. Beroende på kontext så kan kärlek ha många olika betydelser. Romantisk kärlek ses som en djup känsla av intensiv och känslig attraktion, delad i ett passionerat, intimt och ofta sexuellt förhållande. Kärlek är många saker. Sex är kärlek på ett lite mer intimt sätt. Kärlek kan också ses som platonisk kärlek, religiös kärlek, familjekärlek, och, mer lössläppt, kärlek för allt som anses starkt åtråvärt eller föredraget, såsom aktiviteter eller mat.

Att visa kärlek mot något kallas att älska det. Lössläppt applicering av ordet älska inkluderar också idiomatiska uttryck och användningsområden, såsom ett sardoniskt uttryck av missnöje: ”Jag älskar verkligen hur politiker alltid ger ut tomma löften”. Denna breda mening av det enskilda ordet kärlek står i kontrast till de många grekiska orden för kärlek, vilket reflekterar konceptets djup och komplexitet.

I germanska språk förekommer som regel endast ett ord för kärlek. I grekiska språket förekommer däremot flera, bland andra agape (αγάπη) och eros (ερως). Dessa har olika innebörder och används i olika sammanhang. ”Eros” står för erotisk kärlek (därav det svenska ordet), medan ”agape” är det ord som förekommer i Nya Testamentets originaltexter, och dess betydelse är av stor betydelse för teologin.

Kärlek i dess olika varianter är ett ofta återkommande tema inom skönlitteratur, film och sång.