Hem

Nya Testamentet Bok

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 106218, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: esrange
är Bok
Behandlar Jesus

Nyare delen av bibeln.

Alias: new testament och nya testamentet

normal

Medan det gamla testamentet är judarnas heliga skrift, är nya testamentet den kristna delen av Bibeln.

Den är indelad i tre delar:

De fyra evangelierna

Berättar om Jesus liv och lära. Inkluderar även Apostlagärningarna (tiden strax efter Jesus dödkorset)

Breven

Framför allt Paulus brev som innehåller tolkningar av Jesu ord, råd och anvisningar till de kristna. Dessa skickades runt till olika kristna församlingar i urkyrkan.

Uppenbarelseboken

En profetisk skrift som skildrar uppenbarelser om framtiden. Bland annat om hur världen går under i krig och olyckor, djävulens maktjorden och hur Jesus slutligen segrar.

normal

Johannes evangelium - transcendentalt budskap

Det transcendentala budskapet i Nya Testamentets Joh 3:16: Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.

Vad är det Jesus säger att man ska tro på? Jo, inte på honom utan på hans budskap om Fadern och den Översinnliga världen. En andlig realitet.

Joh 4:14 ..den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv.

Detta är ett mysterium som kan upplevas källan i honom, med ett flöde under meditation etc. Den inre världen som flyter av levande vatten ...budskapet är att genom tro, bön, meditation kan en inre kraft skapas - en inre källa

Joh 5:42 ..jag har förstått att ni inte har någon kärlek till Gud

Vad är Gud, det ultimata mysteriet, den högsta glädjen, något, något som alltid finns där i stunder av glädje och sorg, och ger tröst, inspiration och visdom. Det är den transcendentala verkligheten. Som med en aktiv kraft verkar i ens liv för den som mottager denna realitet.

Joh 6:32 ..Mose gav er inte brödet från himlen, men min fader ger er det sanna brödet från himlen

Livets bröd tolkar jag som något som man leva av, och de som smakat på detta ljuva bröd kan inte föreställa sig hur man någonsin kan leva utan den näring och kraft man får av detta himmelska bröd.. d.v.s det är den andliga näring man får i sitt andliga väsen med ständigt förnyad kraft, glädje och inre frid.

Joh 6:50 ..brödet som kommer ner från himlen är sådant att den som äter av det inte ska
Livets bröd, alltså den kraft och inspiration man får av den transcendenta verkligheten.