Hem

Jorden Planet

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 144335, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Reymond
är Planet

Den tredje planeten i vårt solsystem, vårat hem, våran jord. Den enda planet man har funnit liv på än så länge. Jorden har också dyrkats som en gud.

Alias: jorden och tellus

normal

Kortfattat:

Diameter12 756km.
Runt solen365 jorddygn.
Runt sin egen axel24 jordtimmar.
Avstånd från solen150 miljoner kilometer. (8 ljusminuter)
Medeltemp15 grader celcius.
Atmosfär78 % kväve, 21 % syre.
MånarLuna (Månen).

normal

Jorden skiljer sig från alla övriga planeter rätt markant.
Om vi jämför med grannplaneterna Venus och Mars så ser man att deras atmosfär mestadels består av koldioxid. Här har vi dock mest kväve (78 %) och syre (21 %). Den kväverika atmosfären ger varierande väderförhållanden. Det finns också stora mängder vatten på jorden. 3/4 av ytan är täckt av det.

Varför skiljer sig då jorden från övriga planeter? Livet har funnits i någon form på jorden i ca tre miljarder år. Det är främst fotosyntesen som givit oss syret, och som i sin tur lett till liv på land. Hur livet från början utvecklades från något ickelevande vet man dock inte.

Jordens skorpa är uppdelade i kontinentalplattor som pusselbitar. På havsbotten ser man vulkanaktivitet. Nya ämnen sprutas ut från jordens innandöme. Dessa plattor flyter på astenosfären, ett lager av mjukare material djupare nere i manteln. Under manteln hittar man jordens smälta yttre kärna. Jorden är alltså i allra högsta grad levande.

normal

Jorden.se

Vill du ha dittnamn@jorden.se som e-post?

Vill du köpa loss domänen helt och hållet?

Under resten av året 2003, prövar vi att dela ut e-postadresser. Till en början helt gratis. Om e-posten blir populär kommer vi behålla domänen och driva den långsiktigt. Du kommer då att få en permanent e-postadress för ca 10 kr/månad.

Men under prövotiden kan vi också tänka oss att sälja domänen ifall vi får ett bra bud. 5000 kr eller högsterbjudande.

Representerar du en rikstäckande ideell organisation tycker vi att du ska ha förtur till domänen.

Registrera din e-postadress nu. Det tar bara en minut och är helt gratis.