Hem

Guru Granth Sahib Ji Bok

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 132274, v3 - Status: normal.
är Bok

Sikhismens heliga bok.

Alias: adi granth och guru granth sahib ji

normal

Adi Granth & Amritsar

Adi Granth, sikhernas heliga skrift, är en samling psalmer och diktera som skrevs av Guru Nanak och hans efterföljare, men den innehåller även hinduiska och muslimska texter på flera olika språka. Boken kallas ibland även för Guru Granth Sahib Ji, och intar hedersplatsen i alla sikhtempel, eller gurdwara, som de också kallas.

Boken utgör varje ceremonis centrum och gör varje platsa där den vistas till ett tempel. Eftersom man förkastat hinduismens system med ett prästerskap, så har sikherna inga präster, utan gudstjänsterna kan ledas av vem som helst som är läskunnig (eftersom de måste kunna läsa ur Adi Granth). Därför är antalet läskunniga högt bland sikherna.

Det främsta bland alla sikhiska helgedomar är det Gyllene Templet som ligger på en ö mitt ute i “Odödlighetens sjö” i Amritsar i Punjab-provinsen. Templet byggdes av den fjärde gurun, Ram Das, år 1604, men blev senare mycket skadat av afghanska attacker. I början av 1800-talet, under Maharadja Ranjit Singhs regim, renoverades templet med hjälp av marmor, koppar och ett ytlager av guld – därav namnet det Gyllene Templet. Templet är sammankopplat med fastlandet genom en gångväg av marmor på västsidan. Även om man inte egentligen tror på vallfärden, så försöker många sikher att besöka Amritsar åtminstone en gång i liveta.