Hem

Kattmynta (Nepeta cataria) Lamiaceae - Labiatae, Ört, Medicinalväxt, Magisk växt

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 139398, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: Rowena
är en sorts Lamiaceae - Labiatae , Ört , Medicinalväxt och Magisk växt

Kattmyntan är kramplösande, menstruationsökande, väderspänningsfördelande och allmänt stärkande. Den är även sårläkande och svagt smärtlindrande.

Alias: kattmynta, kattmynta (nepeta cataria) och nepeta cataria

normal

N. Kattemynte. F. Kissan minttu.
I Nepeta-blomman är zygomorfismen (se nr 88) starkare framträdande än hos de föregående labiaterna och åtföljes av bestämdare förrättningar hos blomkronans olika delar eller en utpräglad arbetsfördelning dem emellan: överläppen får till uppgift att liksom sugletten på en droska skydda ståndarknapparna mot regn och solhetta, för vilket ändamål de äro ställda mycket nära tillsamman; underläppen åter blor mer utbredd och tjänlig till fotfäste för de besökande insekterna. Denna blombyggnad återkommer i huvudsak hos de följande av denna familj (utom nr 103, Ajuga), och på samma gång blir blomkronan större och prydligare än hos t. ex. Menth, Lycopus och Origanum.

Kattmyntan har sitt namn av den märkvärdiga dragningskraft, som örtens aromatiska lukt utövar på katter. Den kallas därför även kattleka och kattlusta . Den är till stor del grävitt luden och truves på torr mark kring byar och gårdar upp till mell. Sverige samt i sydligaste Norge och Finland; den är att betrakta som i senare tid inkommen och förvildad.


normal

Kattmyntans magiska gåva till Dig

Få Din katt hängiven genom att bära örten i en tygpåse i fickan.
Gör ett avkok och skölj håret för att främja hårväxten och lindra irritation i hårbotten.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.