Hem

Katt Husdjur, Däggdjur

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 139197, v5 - Status: normal.
Försteredaktör: esrange
är en sorts Husdjur och Däggdjur

Vänliga, fredliga, påhittiga, busiga, kloka, renliga husdjur, som många gånger kan vara vägvisare, dvs visar människan den väg hon ska gå.

Alias: felis catus, katt och tamkatt

normal

katt, tamkatt, Fe´lis ca´tus, art i familjen kattdjur. Den anses härstamma från afrikansk vildkatt (F. ly´bica), ev. med inslag av den asiatiska ökenkatten (F. silve´stris orna´ta). Säkert var det kattens jaktegenskaper som gjorde att människan började utnyttja den redan för flera tusen år sedan. Det antas ha skett i Mellanöstern, när människorna behövde hjälp att hålla efter skadedjur i spannmålsförråden. Kattens ekonomiska värde i det avseendet kan knappast överskattas, och katten är än i dag mycket uppskattad som mus- och råttfångare. Kattskinn har också varit eftertraktade, men sådana har man i regel skaffat genom jakt på vildkatter.

normal

Katten.se

Vill du ha dittnamn@katten.se som e-post?

Registrera din e-postadress nu. Det tar bara en minut och är helt gratis tills vidare.

normal

Katten härstammar från det forna egypten.. Den ansågs och anses i många kretsar ha övernaturliga krafter.

I den egyptiska religonen Maga Mau, har katten en stor roll
innom det rituella arbetet... Katten kan användas för att få närmare kontakt med Mau (Ra i kattform).

Katten ska respekteras extra mycket.. En katt är ädel men lite girig. Och kan även vara gosig om det så passar han själv

normal

Katten är en art i familjen kattdjur (felidae)
Kattdjuren är de mest framstående rovdjuren på land.
Förr i tiden användes katterna mest för att jaga smågnagare, men i Egypten dyrkades katterna som gudar. De jagade bort råttorna från fälten så att Egypterna slapp svälta.

Idag används katterna mest som sällskapsdjur eller till utställningar. Det finns många framavlade kattraser som kan skilja sig mycket från den ena rasen till den andra.

Katten har mycket stark egen vilja, den gör ofta inte som den blir tillsagd, utan gör saker för att den själv behagar det. Det kan frustrera många eftersom de vill kunna bestämma över sitt djur. Det går att träna katter att göra konster, men man måste ha mycket tålamod och en stor betydelse är vad man har för relation till katten. Många anser att människan inte väljer katten, utan att det är katten som väljer människan.