Hem

Myntor (Mentha spp.) Magisk växt, Medicinalväxt, Ört

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 501113, v8 - Status: normal.
Försteredaktör: Runar
är en sorts Magisk växt , Medicinalväxt och Ört
kan vara en del av Uppfriskande Te , Svart Vinbärsmynta , Svalkande Iste , Middagste och Lindrande Te

Ört med starkt doftande blad. Används ofta till te och anses som uppfriskande vid bland annat förkylning.

Alias: mentha spp., mynta, mynta (mentha spp.), myntor och myntor (mentha spp.)

normal

Myntornas magiska gåva till Dig

Används i drinkar, matlagning, desserter och vid medicintillverkning.
Om flera myntarter växer nära varandra korspollinerar de och blir en enda, allmän och ospecifik myntaart, och för att undvika det plockas knopparna bort innan de blommar.
Planteras nära Rosor för att minska angrepp från bladlöss.
Ingår som ingrediens i Lindrande Te, Middagste, Nattfösare, Svalkande Iste, Svart Vinbärsmynta samt Uppfriskande Te.
Helande, stimulerande och antiseptiska.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.

normal

Mynta är lättodlad men eftersom den sprider sig lätt kan den vara svår att stoppa. Det är därför rekomenderbart att odla den i en avskuren hink som grävs ned kring den. Den kan skördas under hela växtperioden men är som bäst strax innan blomning. Är man intresserad av att locka fjärilar, humlor och bi till trädgården ska man låta en del av myntan blomma. När blomningen är över ska den skäras ned till markytan, då kommer snart nya skott som kan användas. Mynta går bra att torka i små buketter hängande på en mörk, torr och luftig plats. När bladen smular sig lätt är det tid att repa av dem och stoppa i en mörk glasburk eller i en papperspåse. Den behåller sig smak och doft i flera år vid rätt lagring men bäst är den under första året. Efter detta år kan den med fördel användas som tillsats i badet då man kokar ett starkt te och häller i badvattnet. Det blir oftast inte så bra att blanda flera sorters mynta i samma te då de oftast tar ut smaker från varandra. Observera att hemodlad mynta ofta är mycket starkare än den köpta.