Hem

Anime Media

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 428274, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: taz76
är en sorts Media

Japansk tecknad film med karaktärer som målas med stora och uttrycksfulla ögon. Dess serietecknade form går under namnet "manga".

Alias: anime och animé

normal

Anime är helt enkelt ett slags lånord för animation. Ordet står idag för all cell-animerad manga, d v s filmer och videofilmer. Förr kallades sådant till viss del TV manga eller manga eiga.

Nästan alla anime baseras på manga. En liten del baseras på romaner. Till skillnad från manga så är nästan all anime riktad åt en yngre publik, där marknaden och därmed de ekonomiska möjligheterna finns.

Först visades anime som långfilmer på biograferna eller som serier på TV. Sedan kom ännu ett nytt media, videon, in i folkhemmet och det började produceras anime direkt som köpfilm för video. Dessa filmer kallas för OAV eller OVA som står för Original Animation Video och Original Video Animation. OAV-titlar kan bestå av ensamstående långfilmer eller serier bestående av flera ca 25-45 minuter långa episoder. De är också för det mesta av lite sämre kvalitet (t ex animering) än de riktiga filmerna som visas på bio.