Hem

Burkah Föremål

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 472794, v3 - Status: normal.
är en sorts Föremål

Inom Islam är det vanligt, och många gånger ett krav, att kvinnan ska bära slöja på offentliga platser.

Alias: burkah, burkha och slöja

normal

Slöja inom islam

Det finns många fördomar om islam och dess förtryck mot kvinnan. Men vad hör egentligen till religionen?

Att man ska bära slöja är ett typiskt exempel på detta, trots att det inte står någonting om det i Koranen utan snarare är ett kulturellt påhitt. I Koranen står det enbart att kvinnan ska skyla sina behag och därmed vara anständigt klädd.

Från västerländsk synvinkel ser vi i regel detta som en form av förtryck, men många muslimska kvinnor (även västerlädska kvinnor som konverterat) hävdar att det även kan vara en form av befrielse.

En kvinna i en intervju säger: Förut såg män bara min kropp, nu ser dom mig i ögonen istället.

Inom Islam är slöjan markeringen för det privata och det offentliga, och eftersom det är förbjudet att vara otrogen fungerar slöjan ofta som ett slags skydd mot detta. (män kan inte se kvinnors kroppar, och kvinnor blir inte uppvaktade på samma sätt).

Givetvis är det svårt för oss att inte se bestraffningar av kvinnor som inte bär slöja som ett förtryck mot kvinnan i sig. Då gäller det att ha ett skarpt öga för vad som tillhör religionen, och var kulturens knytnäve kommer in.

normal

I en del beduinstammar (t ex Taranges i Nordafrika) bär männen burkha, och enbart männen. Burkhan är blå och det symboliserar frihet.