Hem

Maskhål Plats

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 150568, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Ulf
är en sorts Plats
instanser är en del av Universum

En tunnel genom rumstiden. Leder från en plats till en annan ögonblickligen, tiden kan dock vara en helt annan där. Maskhål är bara teoretiska fenomen.

Alias: maskhål och wormhole

normal

Ett maskhål bildas när ett svart hål vänder ut och in på sig själv. Hur det går till vet man inte men det är teoretiskt möjligt. Ett maskhål är en slags tunnel som förbinder två platser i rymden. Att färdas genom ett maskhål (om det går), skulle bara ta en bråkdel av en sekund. Sträckan man färdades skulle dock vara mycket längre, flera miljarder ljusår.

En annan teori är att två svarta hål skulle kunna slå sig samman och bilda en tunnel. Maskhål är dock mycket små och det går därför knappast att resa genom dem i dess vanliga tillstånd. De är också instabila och de varar inte så länge. Skulle ett rymdskepp närma sig ett maskhål så skulle förutsättningarna ändras och hela maskhålet troligen försvinna. Men forskarna förlorar ändå inte hoppet. Man skulle till och med kunna skapa egna maskhål i framtiden. Det skulle ske genom att man placerar en elektriskt ledande metallkula i varje ände av hålet. Hur detta skulle gå till i praktiken vet jag inte. Detta ligger i vilket fall långt in i framtiden.