Hem

Svaneholms slott Spökhus

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 553943, v2 - Status: normal.
är Spökhus
plats Värmland

Ett slott, väster om Säffle, där Sofie Uggla sägs spöka.

Alias: svaneholms herrgård och svaneholms slott

normal

På slottstrappan kan man se en blek blodlös varelse i svart dräkt, den unga Sofie Uggla, en vän och älsklig flicka som gifte sig med sin kusin Leonard Uggla i början av 1800-talet. Men Leonard bedrog sin hustru med den viljestarka Charlotte Löwenhielm som han blev blixtförälskad i. Sofie kände sig ratad och förtvivlad tynade hon bort i ”tvisot” och dog bara 23 år gammal.

normal

Svaneholms Herrgård uppgavs som ett de 6 bästa spökställena i Sverige i en artikel i Aftonbladet juli 2004. Det är två ädla damer som huserar på herrgården. Oroliga själar till följd av ”otur” vad gäller det mest väsentliga i livet (och tydligen även efter döden). Nämligen Pengar respektive Kärlek.

Emelie Uggla sägs sväva fram ur en spegel, sträcka fram handen och fråga: Var är mina pengar? Sedan är hon borta och endast de hasande stegen hörs. Emelie förlorade sin förmögenhet på hennes förvaltare i lönndom avverkade stora delar av egendomens skog som han sålde för egen räkning. Något som sedan gjorde att Emelie försattes i konkurs.

Sofie Uggla kan stundom ses på Herrgårdstrappan blek och blodlös iklädd svart resdräkt. Sofie gifte sig med sin kusin Leonard Uggla i början av 1800-talet. Men Leonard bedrog sin hustru med den viljestarka Charlotte Löwenhielm som han blev blixtförälskad i. Sofie kände sig ratad och förtvivlad. Bara 23 år tynade hon bort i tvisot och dog.