Hem

Amazon

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 154091, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: Fire Dragon

Ares döttar, de var en stam av krigarkvinnor som enligt traditionen levde på den norra kusten i Mindre Asien.

Alias: amazon

normal

Ares döttar var en stam av krigarkvinnor som enligt traditionen levde på den norra kusten i Mindre Asien. Amazonerna låg endast med män då de behövde barn. De brände av sitt högra bröst för kunna handskas med en båge lättare. De kämpade mot många nationer och hade nästan aldrig fred med grekerna.

Under det trojanska kriget stod de på trojanernas sida. Det var där deras drottning Penthelisea dog för Achilles hand. Då hjältens blick mötte den döende drottningens blev han hopplöst förälskad, och beordrade trojanerna att ge henne en hedersbegravning.
Herakles tionde stordåd var att skaffa amazondrottningen Hippolytes gördel. Enligt en version måste han slåss om den, enligt en annan gav drottningen den till honom. Ett av Theseus dåd var att besegra amazonerna, vilket han gjorde och tog deras drottning Hippolyte eller Antiope till brud.

normal

Amasoner är sagolika varelser som tillsammans med kentaurerna ansågs underminera normerna för civiliserat uppträdande. De tillsammans låg ofta i strider med heroer.

Amasonerna var krigiska kvinnor från öster som klädde sig som perser, vilket innebar att de var barbarer. De red, sköt och plundrade men odlade inga grödor. Vanligen var pilbågen deras vapen och enligt en del av berättelsen skar de av sig ena bröstet för att göra det lättare att spänna bågen.

De höll män som slavar i hemmet, till vilket de återvände en gång per månad för att fortplanta sig. Gossebarn sattes ut för att , medans flickorna uppfostrades att bli som sina mödrar. En känd amason är amasondrottningen Pentesileia som blir dödad av Akilles.