Hem

Arthur C Clarke ( 1917 - ) Författare

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 150559, v3 - Status: normal.
är Författare
Start 1917

Författare och framtidsvisionär som bl a skrivit science fiction-bokserien om Rama.

Alias: arthur c clarke och clarke, arthur c

normal
Bild på Arthur C Clarke
Arthur C Clarke.

Arthur Charles Clarke är en av de mest prisade science fiction-författarna i vår tid. Han har skrivit fler än 60 böcker, som har tryckts i mer än 50 miljoner kopior. Clarke har mottagit flertalet priser för sitt författarskap, bl a Kalinga-priset (1962) och AAAS-Westinghouse science-writing prize (1969). Mest känd är han nog för boken År 2001, En rymdodyssé och böckerna om Rama.

Ett par av de centrala teman i hans böcker är den “spirituella återfödelsen” och sökandet efter människans plats i universum. De tekniska detaljerna är så gott som felfria och han har många gånger gissat rätt på vilka vetenskapliga framsteg som komma skulle.

Arthur C. Clarke föddes I staden Minehead som ligger i Somerset, England den 16:e December 1917. Han var den äldsta i en syskongrupp på fyra barn. Intresset för vetenskapen infann sig tidigt och Clarke konstruerade t.o.m ett teleskop på egen hand, blott 13 år gammal. När Clarke var 14 år så dog hans pappa. Hans mamma började senare att ge ridlektioner för att familjen skulle överleva rent ekonomiskt.

Under Clarkes skolår började han att skriva fantastiska historier. På fritiden läste han tidningen Astounding Stories och böcker av de tidiga framtidsvisionärena H.G. Wells och Jules Verne. På kvällarna kunde han titta på stjärnorna genom sitt hemmagjorda teleskop.

1936 flyttade Clarke till London, där han gick med i British Interplanetary Society. Där började han att experimentera med astronautiska material.

Under andra världskriget tjänstgjorde han som officer. Vid denna period arbetade han med den första 'radar talk down-utrustningen', the Ground Controlled Approach. Hans enda novell (Glide Path) som inte var i science fiction-genren är baserad på det arbetet.

Clarke uppfann faktiskt kommunikationssatelliten! Idén dök först upp i en av hans artiklar. Artikeln publicerades 1945 och bar rubriken; 'Extraterrestial Relays.'

Nu har Sir Arthur varit bosatt i Colombo, Sri Lanka sedan 1956 och har där utforskat havet längst kusten och i Stora Barriärrevet. Numer är han dock helt rullstolsbunden på grund av sviterna efter sjukdomen polio. Han kan dock stå upp utan hjälp i några sekunder åt gången och han tycker om att spela pingis. År 2000 blev han adlad i sitt hemland England och kan nu således titulera sig Sir.

Avslutningsvis kommer ett talande citat från Sir Arthur C Clarke själv:
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.