Hem

En Blommas Anatomi Facklitteratur

växternas hemliga liv

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 530845, v2 - Status: normal.
är Facklitteratur
Behandlar Blommor
Publicerad år 2002
ISBN 91-7738-597-7
sidantal 219
Av Sharman Apt Russell
Publicerad av Svenska Förlaget

En bok som handlar om blommors hemliga liv.

Alias: en blommas anatomi

normal

Blommor är smarta, snabbtänkta och mycket flexibla. De är individualistiska, företagsamma och mer ansvarstagande än man någonsin kunnat föreställa sig. Och blommornas lockande doft står i stark kontrast till deras grymma svekfullhet.

Sharman Apt Russell tar oss med på en botanisk resa. Hon berättar hur blommorna har utvecklats, hur de överlevt, hur de läker sig själva. Blommornas intelligens är kanske till och med mer avundsvärd än deras skönhet. Hon beskriver hur en lockande blomma ser ut för ett honungsbi och vi får lära känna blommor som kan reglera sin egen temperatur - eller blommor som valt att lukta som levande kadaver.

Russell söker sig också till forskningens frontlinjer och berättar bl.a. om arbetet med att knäcka blomdoftens gåta. Och vi vet numera att blommor kan se våglängder vi inte ser. Sedan länge vet vi också att blommor använts inom läkekonsten - till att bota allt från depression till infektion. Idag använder man blommor för att bekämpa t.ex. barnleukemi eller det fruktade Ebolaviruset.

I En blommas anatomi kombinerar författaren sin kärlek till det som växer med vetenskaplig nyfikenhet. Det blir en spännande resa tillsammans med botanister från alla jordens hörn som visar upp en värld som är både välkänd och exotisk.