Hem

Geller lagar klockor

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 683, v1 - Status: normal.
Denna text är importerad från /old/psi/pk/laga_klocka.html
är Upplevbart

Uri Geller brukar be sin publik att ta med sig gamla söndriga klockor, som han försöker laga med tankekraft.

Alias: geller lagar klockor

normal

Uri Geller brukar be sin publik att ta med sig gamla söndriga klockor, som han försöker laga med tankekraft. Ibland försöker han också överföra denna tankekraft till människor som sitter hemma vid sin TV eller radio, och som på hans uppmaning har tagit fram sina gamla armbandsur. Så här sa han i ett australiskt radioprogram år 1975:

Nu, ni hemma med klockor som inte går, lägg bara händerna över klockorna, i den knutna handen, och lägg den andra handen över den knutna, och bara.. . hur säger man det?. . . vad gör jag nu?. . . tryck ihop. . . och önska att klockorna ska fungera. . . Om ni är skeptiska och inte tror, och allt det, glöm att ni är skeptiska nu och tro verkligen att även om fjädrarna är sönder, delar saknas, kommer klockan att börja ticka. Om du verkligen tror att du kan göra det.

Inte nog med att Geller lyckades starta programledarens gamla klocka som legat ouppdragen ett halvar. Radiostationen fick också telefonsamtal från människor som berättade att deras söndriga klockor hade börjat ga när de gjort som Geller sa.

Han har varit lika framgångsrik när han gjort samma sak pa andra hall. Bilden är tagen vid hans framträdande i svensk TV ar 1974.

Två nyzeeländska psykologer, David Marks och Richard Kammann, gjorde det alldeles uppenbara för att få en förklaring till klocktricket - de frågade några urmakare. De f_ck veta att ungefär hälften av alla (mekaniska) ur som kommer in för reparation bara har stannat på grund av damm och gammal olja. De behöver bara rengöras för att börja gå igen.

Om man håller en sådan klocka i handen några minuter, värms oljan upp och blir mindre tjockflytande. I många fall räcker detta för att klockan ska börja gå en god stund.

Marks och Kammann bad också några urmakare att under en vecka pröva att värma upp inlämnade klockor i handen innan de lagade dem. Över hälften av klockorna (60 av 106) gick att starta på det sättet.

Detta är alltså förklaringen till att Geller lyckats laga klockor som han inte själv haft någon tillgång till. När det gäller de klockor som han själv hanterar har han också andra möjligheter. Så t ex kan han dra upp dem i smyg, vilket ytterligare ökar chansen att de startar. Att använda speciellt preparerade klockor är ytterligare en möjlighet som minskar risken att misslyckas.