Hem

Uri Geller Psi-stjärna

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 1375, v1 - Status: normal.
Denna text är importerad från /old/person/geller_u.html
är Psi-stjärna

Uri Geller har tjänat miljoner dollar på att finna olja åt stora amerikanska prospekteringsbolag.

Alias: geller, uri och uri geller

normal

Gellers förmåga att läsa tankar är noga prövade under kontrollerade förhållanden. Hans psykokinetiska förmågor har ställt till med de mest fantastiska saker som bara inte kan vara falskt, som det verkar. Men dessa förmågor har inte lyckast kontrolleras under riktigt lika goda förhållanden.

Uri Geller har ofta beskyllts för fusk men det är aldrig någon som tagit honom på bar gärning med att fuska.

Uri Geller har tjänat miljoner dollar på att finna olja åt stora amerikanska prospekteringsbolag. De bryr ju sig inte om ifall han använder något trick, huvudsaken är ju att de tjänar pengar, och det gör de! Geller har blivit stormrik på detta. Pengarna ifrån showerna är ytterst marginell.

Nu på sista tiden har Uri blivit mera villig att ställa upp för vetenskapen. Han har slutat att kräva de stora summor som han förut ville ha för att ställa upp. Uri Geller har ju till och med varit och visat vad han kan på svensk TV för en tid sedan. Äntligen en vit älg hette programmet. Uri flyttade bland annat en kompassnål i det programmat. (En STOR sådan.)


normal

Uri Gellers egendom i Bershire, England, är till salu för 10 miljoner pund (drygt 100 miljoner kronor). Lyxvillan har åtta sovrum, flera badrum, simhall, tennisbana och en parkliknande trädgård, sju hektar stor. För Uri Geller har villan, där han bor med fru och två barn, blivit för liten. Han vill ha en 1000 hektar stor tomt, som skall vara en tillflykt för djur från hela världen, som han räddar. Geller är sedan länge övertygad vegeterian och motståndare till allt slags djurplågeri.


normal

Uri Gellers förmågor började redan i hans barndom, vid 4-års ålder. Vid sex år besatt han mindre telepatiska och prekognotiva förmågor.

Efter sin militärtjänstgöring bestämde han sig för att hålla sina paranormala förmågor i stort sett för sig själv, eftersom det var troligt att det skulle ses med misstänksamhet.

Han tog jobb som lägerledare och försökte använda dem för att underhålla barnen.. En offentlig skoluppvisning i Tel Aviv var det första framträdandet.

Den ena skoluppvisningen ledde till den andra, Geller fick publicitet, fler och större erbjudanden.

Han skrev kontrakt med en professionell manager och blev över natten känd i sitt hemland.

Från starten basunerades ut att Geller var en bluff, och hur Israels alla illusionister samlade sig till en häxjakt

Mediet Geller hade en akt som var svår att slå, men de kände också igen ett magitrick när de såg det. Det handlade om att en medarbetare skrev av bilregistreringsnummer på parkeringen utanför, sedan hänvisades de oskyldiga offren till utvalda stolar i salongen. Geller hade under tiden memorerat numren, plockade ut förarna ur publiken till allas häpnad..

Geller erkände bluffen, men svor på att det var det enda som inte var äkta. Han var, sa han, ung och dumdristig vid tillfället ifråga och lät sig påverkas av andra.

Detta var den så kallad bluffen. Fult gjort, men nu kommer andra grejen som du också ska höra på.

Geller tröttnade på sin manager, ville se om hans förmågor kunde vara till nytta för vetenskapen, och förväntade sig att ett vetenskapligt bekräftande skulle få illusionisterna och övriga kritiker att ta honom på allvar.

Min fråga är nu. Gör man detta om man är vanlig illusionist?

Flera tester har gjorts där han inte kunnat fuska, och de har visat att han har förmågor som inte kan bortförklaras.

Dessutom, som det knorras värst över är detta, vilket Geller själv säger:

Vore han en vanlig illusionist, så vore han en dålig sådan, eftersom han misslyckas ibland med att förevisa några fenomen.

Om jag vore en professionell illusionist, förklarar han, skulle jag med största säkerhet öva tills jag, som de, inte längre misslyckades med någonting. Som det är nu vore jag ett ganska eländigt exempel på en professionell illusionist

Dessutom, går inte Geller in i något förändrat medvetandetillstånd, därför antar jag att han påverkas av attityden omkring sig. Han lyckas aldrig när han är själv, det är som att det går bättre ju fler det är, men då ska det vara en vänlig omgivning.

Tester har gjorts av John Hasted, engelsk fysiker. I sökandet efter en förklaring genomförde han en serie experiment med barn som förmodades kunna deformera metall utan att röra vid dem.

James Randi, den som du så gärna håller på utan reservationer, har gjort det till sin hjärtesak att förfölja Geller, och de som utövar psykisk bedrägeri

normal

Många, bland annat den svenske parapsykologiprofessorn i Utrecht Martin Johnson, har undrat över att Geller mottogs så kritiklöst, inte bara av lekmännen utan även erkända parapsykologer.

De flesta av uppvisningarna försiggick på hans egna premisser, och i de få laboratorieförsök som gjordes var det nästan omöjligt att återskapa PK-effekterna (det lyckades annars nästan varje gång under Gellers TV-föreställningar).

Fysikerna Russel Targ och Harold Puthoff rapporterade emellertid att Geller i laboratoriet uppvisade clairvoyance och/eller telepati och bland annat kunde kopiera teckningar.

Dessa experiment var lindrigt sagt svagt kontrollerade och har på intet sätt övertygat parapsykologerna.

Kritikerna har påpekat att Geller från början livnärde sig som trollkonstnär, att han ofta gjorde rörelser som avledde uppmärksamheten, att hans livvakter antagligen var hans medhjälpare och hans amerikanske sponsor, Andrija Puharich, var expert på elektronik och exempelvis hade tagit patent på en radiomottagare som var så liten att den fick plats i en tand.


normal

KONGRESS I DÜSSELDORF

Första kvällen bjöd på en två timmars show med ingen mindre än Uri Geller. Några av de medverkande sade sig känna honom personligen sedan flera år, och intygade hans ärlighet. Själv satt jag med i panelen en gång när han uppträdde i svensk TV för 20 år sedan. Hans demonstrationer nu var av samma slag som då - lite telepati, gamla klockor som gick och skedar som böjdes, en kompassnål som svängde med hjälp av en grupp ur publiken. En för mig intressant nyhet var groddningsförsöket. Han kom från Japan och hade med sig ett par påsar japanska rädisfrön, till synes oöppnade. Han hällde frön i handen och pillade lite på dem. På storbildsvideo kunde vi se hur ett frö började skicka ut en liten grodd, som synbarligen växte på bilden och blev åtminstone 5 mm lång. Det tog bara ett par minuter.

Det är säkert möjligt för en skicklig magiker att göra om Uri Gellers nummer, men det bevisar ju inte nödvändigtvis att det Geller gör är trick. Såvitt jag vet kommer påståendena att Geller fuskar främst från James Randi, som säger sig kunna upprepa alla Gellers nummer. Men han är ju själv magiker, och alltså part i målet och inte någon neutral expert. För övrigt har Geller stämt Randi inför domstol för förtal. Det kan bli en intressant process.

Ett argument mot Geller har varit om han nu har de här förmågorna och de är äkta, varför blir han då inte miljonär på dem?. Men det är just vad han har blivit, påpekade dr Walter Frank som kände honom sedan länge. Enligt Frank är Geller miljonär i engelska pund flera gånger om. De pengarna har han inte tjänat på scenuppträdanden (som han numera sällan gör) utan genom att på mental väg hjälpa företag att hitta olja och mineral. Hur han nu bär sig åt, så ger hans metod såpass mycket bättre utdelning än de vanliga att firmorna gärna betalar honom. Jag vet inte om James Randi kan göra om det tricket också.

Det bör noteras att Geller framträdde med en sympatisk öppenhet, ödmjukhet och humor. Han menade att publiken skulle kunna liknande saker som han själv, och ägnade en del av tiden åt att lära oss hur det kunde gå till.

normal

Geller uppträdde en gång vid Johnny Carson show. Randi hade givit råd om försökens tillvägagångssätt. Randi lyckades inte göra några konster.

Man kan antaga att det var på grund av den gedigna kontrollen, som Geller inte kunde göra något. Men det kan ju berott på andra saker. Det finns inte någon psi-stjärna som under alla förhållanden kan producera bra resultat. Att förstora sådana anekdotiska bevis, som Randi gjort i sin propaganda-film, är rent vilseledande.

Om Geller skulle lyckats så skulle man leta reda på någon möjlig svaghet som Geller möjligen skulle kunnat använda sig av. Faktum är att Geller producerat bevis vid massvis av tillfällen som också varit välkontrollerade. Även tillfällen då professionella scen-magiker (som Randi) har inkallats för att undvika trix. James Randi har sett Geller göra saker som han inte kan förklara, men det sopar han snabbt under mattan, och koncentrerar sig istället på de trix han själv skulle kunna upprepa.

Men tittar du noga på en inspelning med James Randi, så ser du hur han gjort det. Jag har iaf kunnat se hur han trixat i alla de exempel han visat. Men hos Uri Geller ser du inte hur han gör det. Om du känner till hur Randi kan göra liknande saker så kan du se hur Geller Skulle gärna göra, i många fall, men du ser inte, som du gör med Randi, hur han verkligen gör. Och som sakt så förutsätter trixen att Randi har kontroll över situationen och kan förberede vad han ska göra. Förklaringarna håller alltså inte vid de kontrollerade omständigheterna då Geller lyckats.

Det vore en sak att ta Geller som ett bevis på psi. Det är inte helt lycket, på grund av att Geller är en hemskt besvärlig människan att göra experiment med. Han är alldeles för spontan och han förstör experimentutrustningen (genom spontan psykokinesi). Det är istället mot bakgrund av alla de bevis hela parapsykologin framfört, som man sedan kan titta på om Geller använt de förmågor vi vet finns, eller om han lurat alla med trix. Och med denna bakgrund ser jag det som helt klart att Geller oftast inte användt trix.

normal

Jag har en kopia på en uppsats från 70-talet med ett lite mera informallt experiment där Geller böjer sked. Ett ensamt sådant experiment kan inte fälla något avgörande. Men jag kan inte finna någon rimlig alternativ förklaring till det.

Författaren (W E Cox) hade studerat både parapsykologi och fingerfärdighetstrix i 40 år. I det första försöket använde han en flat nyckel av bankfackstyp, oslipad och alldelses för hård för att böja för hand. (Om den går att böja genom att trä en nyckel i den andre vet jag inte, men jag tror inte det. Hur som helst spelar det ingen roll under förhållandena.)

Cox lät medvetet Geller hålla i nyckeln. Geller frågade om Cox inte hade en vanlig nyckel istället. Cox sa nej och han svarade nåja, jag försöker göra något med den här. Han la nyckeln på ett kaffebord av glas framför soffan han satt i, och de såg båda att den låg helt platt op glaset. Cox satt på andra sidan kaffebordet. (Teoretiskt sett skulle Geller kunnat lyckas byta ut nyckeln här, förutsatt att han visste vilken typ av nyckel som skulle användas. Han skulle även kunnat ha böjt nyckeln något och lagt den ned i en vinkel på bordet så att man inte upptäckt böjen. Men jag är övertygad att Cox skulle märka om nyckeln var böjd. Han är ju trots allt expert på saken.)

Cox placerade sitt högra pekfinger lätt på nyckelns större ända. Geller strök försiktigt resten av nyckeln med sitt högra pekfinger. Nyckeln började böja sig sakta alldeles framför Cox's finger. Den böjdes ca 6 grader. Hade Geller tryckt på nyckeln, kunde det bara varit mot böjandets motsatta håll. Cox släppte nyckeln och lät Geller gunga nyckeln på glasbordet.

Efter en liten inspektion förde Cox åter pekfingret på nyckelns större ända och lät Geller stryka nyckeln igen, medans den gradvis böjdes till totalt 12 och en fjärdedels grad. Gellers strykande var lätt, eftersom nyckeln inte gungade under Cox finger. Allt detta tog ungefär en minut. Nyckeln var ca 15 tum från Cox ögon, men han kunde inte ens finna något som liknade trix.

En liknande nyckel böjdes på liknande sätt, fast till 34 grader, och då höll Cox fingret på andra sidan istället, och Geller strök bara en bit av ändan, vilkan böjdes, en tum bortanför hans finger.

Sedan så var det det här med en trasig klocka. Men Cox hade låtit stoppa upp den med folie, villket Geller inte visste om. Foliebiten flyttade på sig på ett omöjligt sätt...

Det finns ju egentligen massor av sådana här historier. Om det är fenomenens existens över huvud taget du opponerar dig emot, och inte bara Geller, så finns det enklare vägar att gå. Geller var en mycket besvärlig (och dyr) man att göra experiment med. Idag finns det mycket professionellt utförda experimentserier, upprepade, som ger konsistenta resultat. De så kallade skeptikerna har givit upp. De argumenterar för att man nog hittar något fuffens med tiden, även om de inte kan finna något nu.