Hem

James Branch Cabell ( 1879 - 1958 ) Författare

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 390340, v3 - Status: normal.
är Författare
Start 1879
Slut 1958
plats U.S.A

Amerikansk författare mest känd för bokcirkeln om fantasilandet Poictesme.

Alias: cabell

normal

James Branch Cabell (1879-1958)

Amerikansk författare mest känd för bokcirkeln om fantasilandet Poictesme. Under 1900-taletets första årtionden hyste samtida och mer namnkunniga amerikanska författare en stor beundran för Cabells verk och han betraktades som en värdig kandidat för Nobelpriset. Särskilt på 1920 talet då han åtalades för sedelöshet pga av boken ”Jurgen”, uppmärksammades hans författarskap över världen. Idag är hans verk så gott som bortglömda och svåra att få tag på i bokhandeln.

Bokcirkeln om Poictesme omfattar över 20 böcker men endast tre har blivit översatta på svenska och publicerade här. Dessa är: ”Berättelsen om Manuel” (Figures of Earth), Silverhingsten (The Silver Stallion) och ”Jurgen” Dessa böcker publicerades i Sverige i samband med den första Tolkien-febern och bokförlaget gjorde dem en björntjänst genom att kalla Cabell Fantasygenrens fader och jämföra hans böcker just med Tolkiens. De som läser Cabell med förväntning om att få läsa en traditionell fantasyberättelse om kampen mellan gott och ont torde nog bli besvikna. Jag skulle snarare hävda att Cabell var sin tids Terry Pratchett. Medan Tolkien bestämt hävdade att han endast orkade läsa en sida av Cabell och sedan lämnat ifrån sig boken med avsmak, är jag säker på att Pratchett har läst sin Cabell med förtjusning.

Cabells böcker är fulla av klassicistisk symbolspråk och lätta antydningar till antikens mytologi. Detta kräver ibland både kunskap och eftertanke av läsaren. Jag har läst Jurgen med stor glädje minst 50-tal gånger och vid varje läsning har jag upptäckt något parti som jag tidigare inte till fullo har förstått. Men den syrliga humorn och den svarta ironin över tillvarons villkor griper redan vid första läsningen.

Boken Jurgen finns faktiskt att läsa helt kostnadsfritt på Nätet:

http://xroads.virginia.edu/~HYPER/CABELL/title.htm

Hordenvile