Hem

Jeet Kune Do Lära, Kampkonst

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 32876, v5 - Status: normal.
Försteredaktör: Ilyéndil
är Praktiserbart , Lära , Upplevbart och Kampkonst

Kampkonst och livsfilosofi. Jeet Kune Do är skapad av Bruce Lee.

Alias: jeet kune do

normal

Bruce Lee sa att ett av hans mål med JKD, var att bli som vattnet. Vattnet kan bryta ner vad som helst, men slår man mot vattnet så sprider det sig bara åt sidan, vilket gör att vattnet är osårbart.

Jeet Kune Do utförs igentligen mycket direkt på intuition. När man känner att motståndaren attackerar, så ska man avsluta allt så fort som möjligt. JKD innehåller ett fåtal slag och sparkar, jämfört med andra stilar. Om det tar en livstid att lära sig slå ett slag, hur länge tar det då att lära sig en hel rad av tekniker?

Jeet Kune Do bygger främst på Wing Chun och boxning. Bruce Lee förstod att när en kampkonst blev kampsport, så blev den oeffektiv och dålig. Man använde bara svaga tekniker för att ta poäng i tävlingar, och när det verkligen gälde att försvara sig på gatan, så hade man inte kunskapen och erfarenheten av de hårda och effektiva slagen och sparkarna.

Han förstod också att man inte kunde slåss i förutbestämda mönster, dvs. en kata. Eftersom de som man möter oftast inte använder någon kampsport/kampkonst, utan bara slår och sparkar utan speciella regler så är det omöjligt att försvara sig bra med en Kata. Bruce Lee tog därför och studerade, provade och experimerade olika stilar, och kastade bort de tekniker som var för svaga eller för komplicerade.

En mycket mer omfattande artikel om Jeet Kune Do, hittar du på följande adress: http://www.wushu.nu/art/jkd.html