Hem

Kampsport Lära

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 177, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Haermenion
Denna text är importerad från /old/psi/kampsport.html
är Praktiserbart och Lära

Kampsport hör utövats genom alla tider, allt från karate till några av de nyaste som wing chun och jeet kune do.

Alias: martial art och shaolin

normal

Kampsport

Budo,bushido och bujutsu är bara ett par alias på kampsport från japan.
Det handlar inte bara om att lära sig slå och sparka.Det är mycket induviduellt i alla kamsporter. Personlig utvecklig det vill säga.
Alla olika stilar har olika grundprinciper men kan med blotta ögat vara svårt att skilja dom åt.

De flesta Budo arter (kampens väg) kommer från Samurajerna. Men även från filipinska krigare t.e.x Kali och Arnis.(tillhör då ej Budo) det sägs att alla kampsporter kommer från den indiska läran om Kalaripayat.

normal

Bushido - Krigarens väg - Samurajens konst

Om man ska sammanfatta vad bushido i grunden innebär så är medvetenhet troligtvis det bästa sättet att beskriva det på. Att påstå att kampsporter är tekninker är ett mycket ytligt påstående. Givetvis så måste dessa tekniker vila på en grund som ter sig samma i samtliga budoarter, nämnligen: Andning, Balans, Kordination, Harmoniserande rörelser och främst Sinnet. Jag hoppas att jag kan reda ut ett och annaet med detta. Låt oss börja med bushidons historik.

Historia
Bushido har rötter ända sen den japanska civilisationens början alltså för runt 6000 årsen. Det är dock under det senaste årtusendet som skolorna (ryu) har sammlats upp i direkta kampsporter som utövas offentligt. Den mest centrala rollen bushidon har haft för Japans utveckling är under Shogunautet för 500 år sen. Det hade då under flera hundra år funnits klaner med arméer som alla hade smidit planer om att störta kejsaren och ta makten över riket och bli Shogun. Så under mer än hundra år utkämpades det stora Shogunkriget. Den slutgiltliga klanen som vann var Takeda-klanen (Takeda efter ledaren). Japan inträde i en guld ålder, européer drevs ut, välståndet var högt men krigarklassen Bushi, blev arbetslösa. Underkriget så hade många senseis (mästare) stupat och kvar fanns endast ronin (herrelösa bushi). Det blev på sätt och vis även kampsporternas guldålder då de tiotusentals olika skolorna samlades ihop, förbättrades och trännades fram tills 1900-talets början.

Det var först då som Judon(brottning), Karaten (sparkar och slag), Aikidon(harmoniserade rörelser) , Ninjutsun (Ninja), Iaidon(Katana), Kendon(också svärdskonst) och Sumon sammlades till ett tiotal olika inriktningar.

Samurajerna är sedan 50 år tillbaka utdöda med den siste samurajen räknat som Sokaku Takeda (släkt med klanledaren och grundare av Daito ryu). Han föddes samma år som britterna krossade Japans stängda gränser (1860) och dog 1943.

Sinne
Vad man gör när man tränar budo som självförsvar är att ersätta våra djuriska reflexer försvara/fly med kampsportens rörelsemönster och sinne. I en trängd situation så reagerar vi med spända muskler och 10.000 olika sätt att smälla till en motståndare på en gång. Att försvara sig mot obs MOT budo med detta sätt är omöjligt. Budokans (budo utövarens) sinne är tomt på tekniker och vrede. Han/hon vet att sådant bara resulterar i förlust. Så i en hotad miljö (inte bara fysiskt) så reagerar utövaren med största lugn och självförtroende. Och eftersom handen är snabbare än tanken så sitter teknikerna i ryggraden, inte i sinnet. Det finns otaliga historier om samurajer som slutade sin duell utan att utdela ett enda hugg, en enda rörelse utom sin sinnesstämning. För att nå en sådan sinnesnärvaro krävs ofta stark fokusering (INTE konsentration) på andningen. Det är inte heller ovanligt att man mediterar för att snabbt kunna möta en trängd situation utan att bli överaskad.

To be continued...
Taoisten