Hem

Kallisto Nymf

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 651050, v2 - Status: normal.
är Nymf

Nymfen som förvandlades till en björn - den vackraste och mest bedårande av dem alla

Alias: kallisto

normal

Kallisto var nymfen som våldtogs av romerske guden Jupiter/grekiske Zeus efter att han klätt ut sig till Diana (rom.)/Artemis (grek.) för att vilseleda henne.

Han mötte henne i skogen i sin förklädnad, de skrattade och pratade, men Kallisto förstod snart att han var förklädd och försökte fly undan, men betvingades av Jupiter/Zeus.

Kallisto blev gravid, men höll detta hemligt för Diana/Artemis - som när hon så smångingom upptäckte den växande magen jagade iväg sin okyska nymf.
Antika källor är inte ense om följden. Kallisto ska ha fött en son, Arkas och sedan förvandlats till björn. Sedan ska hon ha fördrivits ut i skogarna och åratal senare stött ihop med sonen som inte kände igen henne utan tänkte döda björnen han mött.

Mor och son ska ha tagits upp till himlen av Jupiter/Zeus och förvandlats till stjärnbilderna Stora björnen och stjärnan Arcturus (i Björnvaktaren).

Denna historia var populär inom konsten - den innehöll både förförelsen eller våldtäkten och den lesbiska kärleken mellan Diana/Artemis och hennes nymf Kallisto.

Mest kända är Rubens, Bouchers och Tizians målningar - med attributen björn, båge och pilar (Dianas).