Hem

Artemis Jaktgudinna, Grekisk gudom

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 138964, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: lilit
är Jaktgudinna och Grekisk gudom

Den grekiska motsvarigheten till Diana. Jakt- och fruktbarhetsgudinna. Dotter till Zeus och Leto, Apollos tvillingsyster.

Alias: artemis

normal
Fotografi på Artemis
Artemis som hon avbildas i den antika staden Efesos

Förutom att vara jaktens gudinna var Artemis också de unga kvinnornas beskyddare, liksom barnafödandets, skördens, naturens och månens gudinna. Hon var en jungfrugudinna, och välsignade kvinnor som höll på att i barnsäng genom att ge dem en snabb död.

Artemis var en av det antika Greklands populäraste gudinnor, och hon ansågs vandra omkring i skogarna, omgiven av nymferna. Hon var också dansens gudinna, och särskilt en kvinnornas gudinna. Gravida kvinnor brukade tillägna henne sina kläder, och innan en kvinna gifte sig brukade hon offra sina kläder till Artemis. Hon dyrkades också av unga pojkar i Sparta. De brukade genomgå ett prov då de piskades vid hennes altare. De fick inte gråta, och detta fortsatte tills de inte stod ut längre. Det var Artemis som begärde att Ifigenia skulle offras innan grekerna kunde segla iväg till Troja, men enligt vissa versioner räddade hon den unga flickan innan hon dödades.
I vissa fall var Artemis en hämndens och dödens gudinna. Det var hon som dödade Niobes döttrar med sina pilar, och hon dödade också jägaren Orion, och enligt vissa versioner även Ariadne.