Hem

Kluven puls Parapsykiskt fenomen, Kroppsfenomen

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 189, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: lucipher
Denna text är importerad från /old/psi/kluven_puls.html
är en sorts Parapsykiskt fenomen och Kroppsfenomen

Yogier och fakirer som lärt sig att kontrollera sin egen kropp kan åstadkomma förvånande fenomen.

Alias: kluven puls

normal

Yogier och fakirer som lärt sig att kontrollera sin egen kropp kan åstadkomma förvånande fenomen. En del har t ex lärt sig att kontrollera sin egen hjärtrytm, och allt efter behag öka eller minska pulsen.

Några av dessa yogier har gått ett steg längre, och kan få olika puls i sina båda armar. Indiern Ahmed Hussain demonstrerade detta i London på 1930-talet. I en svensk bok från den tiden skildras bedriften så här:

Han bad två åskådare känna honom pa pulsen, den ene pa högra, den andre på vänstra handen. Efter en stund började högra pulsen bli långsammare, medan den vänstra fortfarande var normal. Slutligen avstannade högra pulsen alldeles. Efter några minuter började den ater sla och uppnadde sa smaningom normal hastighet, medan i stället vänstra pulsen avtog alltmer och slutligen avstannade."

Pulsen i armarna är ingenting annat än en effekt av att hjärtat vid sin sammandragning skjuter ut blod i blodkärlen. Om flödet från hjärtat till armarnas blodkärl är fritt, måste alltså antalet pulsslag i de båda armarna vara detsamma. Ingen människa är född med två hjärtan, ett för vardera kroppshalvan.

Vår slutsats av detta måste bli att flödet från hjärtat till armarnas blodkärl inte är fritt hos de fakirer som uppvisar denna effekt. I själva verket brukar de hindra blodflödet med hjälp av små bollar av hårdgummi i armhålorna. Med träning kan man lära sig att klämma ihop pulsådern med bollarnas hjälp och med ganska små muskelrörelser. Armens pulsåder ligger nämligen ganska ytligt just i armhålan.