Hem

PMS

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 406291, v2 - Status: normal.

Ett spänningstillstånd som föregår menstruation

Alias: pms

normal

Premenstruella syndrom (PMS)

Många kvinnor upplever dagarna före mens som särskilt besvärliga.
Orsaker till detta är en hormonförändring. Den orsakar obalans i salt- och vätskeretention i kroppen. Detta hormon heter progesteron och är det hormon som förbereder livmodern på att ta emot ett befruktat ägg. Det sker en vattenansamling i vävnader och leder, speciellt fotleder. Lederna sväller upp, brösten blir spända.

Kvinnan känner sig särskilt retlig, nervös och obalanserad.
Andra olika besvär som kan uppstå är: Mat och spritbegär, viktökning, hudbesvär, svaghet, huvudvärk, psykologiska störningar, till exempel irritabilitet, nedsatt koncentrationsförmåga, minskad sexlust, sömnlöshet, gråtmildhet. Till och med depression kan förekomma.

Enstaka kvinnor kan uppträda som om de vore en helt annan person. De blir mycket lynniga, retliga och kan även bli fysiskt våldsamma.
Det finns ett exempel där en kvinna blev frikänd från mord (USA på 70-talet) på grund av PMS. Familj och vänner kan därför drabbas i lika hög grad av dessa irrationella utbrott.

När dessa besvär, som försvinner i samband med menstruationens början eller menstruationens andra dag, är så starka att de upplevs som en psykisk och fysisk belastning talar man om ett premenstruellt syndrom.
Studier över hela världen har visat att ungefär 50-70% av alla kvinnor lider av fysiskt illamående före och under menstruationen.
PMS är ett ”ofarligt” tillstånd rent fysiologiskt. Men för en del kvinnor kan detta tillstånd vara under halva månaden. (Samma fenomen kan upplevas under en graviditets första månader).

Även brist på etentiella fettsyror, ex linolsyra kan störa balansen och leda till hormonbrist. Vitamin B6 reglerar menstruationscykeln och en brist på B6 kan också vara en bidragande orsak. Många kvinnor upplever att de har blivit hjälpta efter att ha tagit kosttillskott i form av B6.

De goda underrättelserna:
En del kvinnor njuter extra mycket av den kroppsliga kärleken under denna cykelfas, eftersom de lättare stimuleras sexuellt då. Detta beror sannolikt på den ökade känsligheten. Dessutom tycks kvinnans prestationsförmåga öka i den premenstruella fasen. Det har man konstaterat hos många elitidrottskvinnor.