Hem

Salva

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 136601, v6 - Status: normal.
Försteredaktör: elmiss

Läkande craeme.

Alias: salva, salvorna och örtsalva

normal

Salvor finns i många olika varianter, som t ex. Tigerbalsam, en smärtstillande salva som hjälper mot muskelinflammationer.

Det finns även läkande salvor t ex. Alovera. Denna är bra mot mycket, som t ex solsveda, insektbett, eksem och skällsprickor på magen och på benen.

Man kan också göra salvor till häxkvastar som man använder till rening av hemmet eller till kvastskaftsbröllop, broomstick Weddings, som användes i zigenarbröllop.
Andar flyr med vinden, bannlysta från min väg

normal

Att tillverka sin egen örtsalva.

Krossa 5 matskedar örter i 350 gram fett. Arbeta in örterna i fettet och hetta sedan upp blandningen så att örterna blandar sig ordentligt med fettet. Innan fettet hinner stelna ska det silas och bivax ska tillsättas. Detta gör att blandningen stelnar. Viktigt är att röra och röra tills blandningen svalnar och stelnar. Slarvar man med detta får man en salva med klumpar i.

Fett som kan användas är t.ex. vanligt stekflott, sheasmör, kokosfett och/eller vegetabilisk olja (vanligast är olivolja). Man kan även använda olja som man själv tillverkar genom att låta växtdelar dra i olivolja. Tänk på att ju mer olja som tillsätts i blandningen desto mjukare salva erhålls.

När man hemkokade salvor förr i världen användes det fett som fanns att tillgå, t.ex. mjölkbaserat fett (smör/margarin). Men tänk på att detta fett lätt härsknar och att hållbarhetstiden därför inte blir lika lång som för de salvor som innehåller andra fetter.

Man kan även förenkla det hela genom att mosa en del färska örter i två delar vanlig ansiktskräm. Det bästa är att använda en mortel.

En av de vanligaste örter som används är Ringblomma (själva blomman) som anses vara mycket läkande på t.ex. eksem.