Hem

Sphereland Bok

A fantasy about curved spaces and an expanding universe

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 524399, v3 - Status: normal.
är Bok
Publicerad år 1965 (Nyutgåva 1994)
ISBN 0-06-273276-5
sidantal 208
Av Dionys Burger
Publicerad av Quill

En vidareutveckling av boken Flatland. Denna bok för exempel från Flatland ett steg längre, och använder idéerna bland annat för att gå in på krökt rymd som numera tillhör naturvetenskapen.

Alias: sphereland

normal

Recension

Detta är uppföljaren till boken Flatland, men det är dock inte samma författare som förra gången. Boken skrevs långt efter det att Edwin Abbott avlidit.

Med ungefär samma stil förklaras det återigen om hur dimensioner fungerar och hur de påverkar varandra. Som vanligt förklaras det på ett sätt som får vem som helst att förstå. Dionys Burger använder samma metod för att få folket att förstå; han jämför allting med en dimension lägre.

Flatland skrevs decenier innan Einsteins relativitetsteori, det var alltså inte känt på den tiden att vårat universum var krökt i fyra dimensioner, och att krökningen orsakade såväl gravitation som förändringar i tid och rum (relativt). Det Sphereland nu gör är att blanda in dessa teorier.

Det gamla plattlandet (flatland) används fortfarande, och de får fortfarande besök av en sfär som berättar hemligheterna om deras universum för dom. Denna gång får de även lära sig att deras värld inte alls var platt, utan krökt, och att deras värld var ändlig, men utan kanter.

Efter att ha läst båda böckerna så tycker jag inte riktigt att Sphereland behövdes. Det är så lite nytt i boken att ett nytt kapitel i Flatland nästan hade räckt. Kanske är det så att denna bok får fler människor att förstå, men för min del tänker jag alltid lite längre än boken pekar ut.