Hem

Flatland Bok, Science fiction, Skönlitteratur

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 151815, v2 - Status: normal.
är Bok , Science fiction och Skönlitteratur
Behandlar Matematiska dimensioner, Fjärde dimensionen, Tredje dimensionen, Andra dimensionen, Nolldimensionellt och Första dimensionen
Publicerad år 1986
ISBN 91-86222-12-0
sidantal 96
Av Edwin A Abbott

Flatland är en av science fictions märkligaste böcker, en matematiska fantasi om livet i en tvådimensionell värld med påtagliga drag av 1800-talets England.

Alias: flatland

normal

Baksidan

Flatland är en av science fictions märkligaste böcker, en matematisk fantasi om livet i en tvådimensionell värld med påtagliga drag av 1800-talets Enland, en berättelse som sannerligen inte liknar något annat. Den något tröge berättaren beskriver inte bara olika sidor av det egendomliga livet i Flatland, där kvinnorna är spetsiga varelser som är farliga när de blir retade och därför helst bör hållas inspärrade, han beskriver också ett omtumlande möte med en tredimensionell varelse som besöker hans platta värld, och ett eget försök i en endimensionell värld där ingen över huvud taget vill kännas vid hans existens.

Som alla verkligt goda böcker är Flatland många saker på en gång. Det är en halsbrytande skicklig lek med matematiska idéer och begrepp, det är en mycket elak satir över det viktorianska samhället inskränkta värderingar, och det är en mycket rolig bok, skriven med en torr humor av bästa engelska märke. Samtidigt är det naturlgitvis god science fiction, mycket oväntad och självsvåldig och utomordentligt fantasifull. En verklig klassiker.