Hem

Äkta Stormhatt (Aconitum napellus) Ranunculaceae, Magisk växt, Medicinalväxt, Ört

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 159356, v5 - Status: normal.
Försteredaktör: Runar
är en sorts Ranunculaceae , Magisk växt , Medicinalväxt och Ört

Smärtstillande mot ischias, reumatism och kroniska hudsjukdomar.

Alias: aconitum napellus, stormhatt, stormhatt, aconitum napellus, äkta stormhatt och äkta stormhatt (aconitum napellus)

normal

Stormhattens magiska gåva till Dig

Bild av stormhatt
Bild av äkta stormhatt.

Lindrar fysisk och psykisk smärta.
Smärtstillande mot ischias, reumatism och kroniska hudsjukdomar.

Får ej ätas eller drickas – giftig!

Även små doser kan medföra döden!

Används enbart på läkarordination.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.

normal

Stormhatt är förvildad upp till Jämtland. Sedan tar den nordiska stormhatten över som är blå/vit i blommorna. Denna art är en av de allra giftigaste växter som finns, 2 gram av den färska örten är en dödlig dos för en vuxen människa. Drogen består av den torkade roten eller de ovanjordiska delarna, Färska eller torkade. Vanligaste verksamma ämnen är alkaloider. Drogen har i mycket små doser använts mot nervsjukdomar som neuralgi och ischias, som allnänt febernedsättande medel mot luftvägsinfektioner.

Stormhatten användes mot kronisk reumatism, njurgrus, gikt, förlamningar och revorm. Man gör mixturer av den mot laryngit, drycker mot heshet och förebyggande medel mot kikhosta. Vid influensa blandas den med rhus tax och vid barnförlamning med belladonna. I nordsverige användes aconitum för ohyrans bortdrivande från boskapen. Den främsta aktiva ämnet akonitum, är ett kraftigt gift vars verkan är retande och förlamande.