Hem

En olyckas konsekvenser Besvärjelse

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 592919, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: Hellawas
är en sorts Besvärjelse

Denna fiktiva besvärjelse är ett exempel på hur man kan hantera något tungt i livet.

Alias: en olyckas konsekvenser

normal

Journalisten Eva är lyckligt gift med byggmästaren Kalle, och bor i en villa tillsammans med parets gemensamma son Patrick 12 år, vars största intresse är fiskar.
Under sommarlovet åker Patrick iväg på kollo med kompisar som han känt sedan dagis, så han ser mycket fram emot det och tycker att det ska bli extra kul.

En dag får Eva ett telefonsamtal från en av kolloledarna, som ger det chockande beskedet att Patrick dykt i från en brygga och olyckligtvis slagit i huvudet i en sten på botten, och att han då omedelbart fördes till sjukhuset.
Hon känner hur blodet fryser till is för en stund, och hon blir stående med luren i handen innan hon plötsligt kommer till sans igen.
Det enda hon vet är att sonen är allvarligt skadad, och att hon måste komma till honom.
Hon grabbar tag i handväskan och bilnycklarna och kastar sig in i bilen, men hennes händer skakar så pass mycket att hon missar tändningslåset.
Hon försöker igen, men händerna skakar alldeles för mycket, och det är då hon inser att hon måste samla sig.

Eva tar ett djupt andetag, knäpper händerna och ber till Gud att allt inte ska vara så farligt och att hon ska komma fram till sonen i tid.
Under bilfärden hoppas hon att Kalle hinner fram före henne så att han kan ringa henne och lämna besked om tillståndet.
Ringa…..mobilen….var är den?!
Hemma såklart!
Nåja, där får den ligga – hon har inte tid att vända.

Läkaren som möter upp informerar henne om att sonens huvud är svullet, och att man befarar hjärnskador, men att det tyvärr är för tidigt att säga något definitivt än, då man måste ta flera prover.
Medan hon väntar lånar hon en telefon för att ringa Kalle, som släpper allt han har för händer, och kommer till sjukhuset.
Han verkar mycket lugnare än vad Eva känner sig, och han lyckas också få henne att lugna ned sig.
Några timmar senare återkommer läkaren med beskedet att proverna kommer att tas följande dag då svullnaden av hjärnan lagt sig, och att det bästa Eva och Kalle kunde göra nu, var att åka hem och vila.

Besvärjelse 1
SYFTE: Att smälta det som hänt, och kunna tänka klart, stilla chocken, lugna oron över sonens kritiska tillstånd, och få styrkan att hantera en djupgående förändring i livet

Patrick är hemma för första gången på mycket länge; han är förlamad från midjan och nedåt och sitter i rullstol.
Dessutom är hans hjärnskador sådana att han förstår det man säger till honom om man gör det långsamt och upprepade gånger, men han är tyvärr oförmögen att prata själv.
Läkarna säger att han i nuläget har svårt att klara av vardagen, men att detta går att träna upp.
Eva tar tjänstledigt från sitt jobb för att ägna sig åt sonen på heltid.

I sina försök att förflytta sig med rullstolen i hemmet har både dörrkarmar och trösklar blivit kaffeved, men eftersom Kalle är snickare, så kan han bygga om huset efter sonens behov, men det saknas pengar, även om kommunen kanske kan bidra med en del?

Besvärjelse 2
SYFTE: Att orka engagera sig och inte tappa hoppet, få ekonomiskt stöd, ork att fortsätta engagera sig och stödja sonen i hans inlärningsprocesser

Efter något år har Patrick lärt sig att tala igen även om det går lite långsamt, och han är fortfarande förlamad, men går regelbundet på vattengymnastik.
Eva har återgått till tidningen på halvtid, men jobbar numera bara kvällar eftersom Kalle då hunnit hem från sitt arbete.

En kväll kommer Eva hem och finner Patrick sittandes ensam i vardagsrummet, där han betraktar fiskarnas fjäll som glimmar i akvariets belysning.
Hon betraktar sorgset sin sons silhuett, men kommer sig inte för att ändra stämningen genom att tända taklampan.
Han ser hennes spegelbild i akvarieglaset och vrider plötsligt på huvudet åt hennes håll, och med tårarna strömmandes nedför kinderna säger han:

- Mamma, ta mig till havet och gör mig till kung!

I den stunden förstår Eva att hennes sons livsglädje har återvänt, och hon sänder en tanke av tacksamhet till universums krafter, som hela tiden stått henne bi och gett henne kraft att fortsätta hoppas på sonens tillfrisknande…

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.