Hem

Hundrova (Bryonia alba) Cucurbitaceae, Magisk växt, Ört

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 500463, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: Rowena
är en sorts Cucurbitaceae , Magisk växt och Ört

Alias: hundrova och hundrova (bryonia alba)

normal

Hundrovans magiska gåva till Dig

medeltiden skar bedragare ut grova ansikten i den tjocka roten och lät den ligga i torr sand i några dagar för att sedan kunna säljas som Alruna.
Innan man drog upp den lade man tre mynt och lite bröd på marken som ”betalning”, för gjorde man inte det började roten, precis som Alrunan, att skrika och bringa olycka och fördärv över gården.
Använd rotsaften för beredning av kärleksbrygder.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.

normal

Hundrovan eller Bryonia Alba L. är en flerårig ört med långa strävhåriga skott som klättrar i annan vegetation mha klängen. Bladen är handflikiga med vanligen 3-5 oftast spetsiga flikar. Blommar i Juni-Juli med enkönade gulvita blommor som är ca 1cm breda.
Den är sällsynt och finns på kulturmarker, vid hus & gårdar. Han och honblommorna sitter på samma planta. Hanblommorna har 3st sammanvuxna ståndare. Honblommorna har ganska stort foder som är ungefär lika långt som kronan, stiftet har kala märkesflikar. Frukten är ett svart bär.
Hundrova är giftig men användes förr mot bland annat vattusot och andtäppa.
Artnamnet Alba betyder vit.
Det finns även Röd hundrova.