Hem

Alruna (Mandragora officinarum) Potatisväxt (Solanaceae), Magisk växt

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 27, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: fredrik
Denna text är importerad från /old/psi/alruna.html
är en sorts Potatisväxt (Solanaceae) och Magisk växt
kan vara en del av Flygsalva

Kanske den mest magiskt förknippade örten genom tiderna, vars rot använts för såväl talismaner som brygder.

Alias: alruna, alruna (mandragora officinarum), kärleksäpple och mandragora officinarum

normal

Mandrake är roten från en planta av potatisfamiljen, Mandragora officinarum.

Från Läkeväxter förr och nu

Kulturhistoria om alrunan:

Alrunan är ursprungligen hemmahörande i sydösteuropa och västasien. Redan under antiken hade egyptier och greker börjat använda alruna som bedövningsmedel parallellt med bolmört, men alrunan blev oxå tidigt en magisk trollört, som tilltrodes helt övernaturliga krafter.

Man ser den avbildad i egyptiska pyramider. Denbalsamerade fick kransar av alrunefrukter med sig på resan till dösriket. Alrunans frukter nämns flera gånger i Biblen under namnet kärleksäpplet. Man anser oxå att de husgudar som Rakel gömde i sitt underliv - så att inte fadern, Laban, skulle se dem - var alrunerot.

Det var just roten som var det verkliga stora trollmedlet pga sin likhet med en människokropp. Under sen-medeltiden och renässansen dyrkades alruneroten som en gudom. T o m kyrkans lärda herrar höll alrunan för ett medel som kunde skaffa dem lycka och framgång i livets alla lägen.

I sydeuropa kan man fortfarande se alrunerötter saluförada som amuletter. Läggs en sådan i penningpungen tror man sig vara säker på att där alltid kommer att finnas pengar.

Från Örtmedicin och växtmagi

I vissa väder förhållanden händer det att kemiska småpartiklar i daggen och på bärens yta ingår förening och alstrar ett svagt ljussken. Ett liknande fenomen kan man under ljusa nordiska sommarnätter iaktta där det växer blåbär.

Det är ovisst om alrunan någonsin har odlats av nordiska häxor, men i central och sydeuropa användes både frukter och roten som ingredienser i kärleksdrycker och häxsalvor.

Sedan alrunan dragits upp ur jorden skulle den badas i vin och kläs i de finaste kläder. Den som ägde en alruna och vårdade den rätt blev rik och fick framgång i kärlek. Men om alrunan tröttnade på sin herre blev den ondskefull och måste säljas omedelbart.


normal

Från Maria Andersson (hmskogs@algonet.se):

Du kan få tag på frön till alruna hos ett företag som heter Impecta Handels. De är de största leverantörerna av exotiska fröer. Jag har en alruna växandes i en kruka i köksfönstret. Den är lättodlad. Tyvärr hittar jag för tillfället varken adress eller telefonnummer till Impecta. Lycka till med sökandet och odlandet av din egen alruna!


normal

Om man vill så och odla sin egen Alruna så går det att beställa frön från Impecta handels.
Gå in på deras hemsida för mer information.

www.impecta.se/

normal

Alrunans rot, som ibland liknar en människokropp, kan köpas i butiker som säljer läkeörter. Förvara den i en papperspåse på ett välventilerat ställe (inte i en ask eller ett skrin.)

Det är plantans rotstock som används medicinskt. Nuförtiden används den enbart i homeopatiska medel mot hösnuva, astma och hosta. Plantan hör till familjen potatisväxter, och observera att den är giftig!

Släktnamnet Mandragoria kommer från sanskrit, där orden mangros och agora tillsammans betyder sömnmedel, med en hänvisning till rotens narkotiska verkan. Den europeiska alrunan kallas också satans äpple.

Under antiken användes plantan som bedövningsmedel vid kirurgiska ingrepp, som sömn- och smärtstillande medel samt som medel mot melankoli. Man menade också att Alruna främjade graviditet.

Sedan tidernas begynnelse har Alrunan ansetts vara en magisk planta. Den som på medeltiden ertappades med att äga en alrunerot riskerade att bli anklagad för häxeri. Alrunan var under medeltiden häxornas starkaste ört, som kunde användas till allehanda besvärjelser.

Mandragora är idag liksom förr en vital amulett. Om Du hittar en hel rot, som liknar en människokropp, kan Du ge den vilken uppgift som helst, och den kommer att lösa den. Den är en joker i örtmagin.

Ta med Dig roten i alla situationer där Du behöver stjärnornas hjälp, och Du kommer att ha tur med Dig. Använd den för magi i kombination med andra ritualer, och Du kommer att ha större möjlighet att lyckas. Om Du rör vid roten när Du känner dig bekymrad eller spänd får Du snart ro i sinnet.

normal

Alrunans magiska gåva till Dig

Används som amulett, och förstärker all slags magi.
Verksam mot hösnuva, astma och hosta.

Giftig – får ej ätas eller drickas!

Används enbart på läkarordination.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.

normal

NAMN:
Mandrago - latin
Mandrake - engelska

ELEMENT:
Jord

PLANET:
Merkurius

ANDAR OCH GUDAR:
Hekate och hennes döttrar

normal

Svenska namnet Alruna är en passande sammansättning av orden 'all' och 'runa'. Runa betyder 'Hemlighet', så namnet betyder alltså 'Den som känner alla hemligheter'.

Växten sägs vara som kraftfullast om den växt på en galgbacke och sades endast växa ur urinen eller säden från en hängd man.
Den hängdes onda ande skulle också inta roten och ställa sig till ditt förfogande.

Att skörda växten med rot var riktigt svårt och krävde ibland vissa ritualer och speciella tillvägagångssätt.
Roten troddes skrika när den drogs upp, så därför användes hundar och i vissa fall oxar till detta, medans ägaren stod gömd långt borta med öronen igenpluggade.
Djuret dog och offrades på plats.

Om man köpt Alrunan fick den inte ges bort utan var tvungen att säljas och alltid till ett lägre pris än man själv gett, annars sålde man sin själ till djävulen.