Hem

Hund Däggdjur, Husdjur

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 9085, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: esrange
är en sorts Däggdjur och Husdjur

Ett populärt husdjur, känt för sin trofasthet.

Alias: hund och perro

normal

Det sägs att hunden är människans bästa vän.
Och idag så använder vi hunden till olika aktiviteter t.e.x spårning.De flesta hundar är väldigt trofasta.

normal

Hundflockar har i flera årtusenden följt människor i jakten på att finna något ätbart. Att hunden använts som människoföda vet man med säkerhet av de fynd som påträffats. Ben som var hårt skavda av människotänder och kranier som öppnats för att göra hjärnan åtkomlig. Men det är inte troligt att hunden hölls som slaktdjur på den tiden, möjligen som matreserv ifall jakten skulle gå fel. Att hunden användes vid jakt tillhör inte det primära, utan hundens första uppgift var som väktare. För den primitiva människan var mörkret ett stort hot. På natten fanns både verkliga och overkliga (kan ifrågasättas) fiender - rovdjur och onda andar. De sistnämnda kunde inte bekämpas med fysiska medel. Här kom hunden in. Man hade nämligen upptäckt att hunden kunde upptäcka fiender långt före människan. Då hunderna plötsligt vaknade, reste ragg och stirrade ut i natten såg de fienden med sina andeögon. Det är de ljusa fläckarna som bland annat viltfärgade hundar har ovanför ögonen. Primitiva folkstammar tror även idag att hundens fläckar är en eftersträvansvärd egenskap. Men det var som varnare för de vilda rovdjuren som hunden fick sin första uppgift i människans tjänst. Tack vare sina fint utvecklade sinnesorgan, lukt och hörsel, kunde den varna människan för den annalkande faran. Hundens roll som väktare var ett faktum.

Efter hand som människan började skaffa andra husdjur togs hunden till hjälp för att skydda och hålla samman dessa. Därmed fick hunden en till roll: som vallhund. Och sedan dess har hunden fått nya uppgifter för att passa in i samhällets, näringslivets och den enskildes tjänst. Olika raser har skapats för de olika uppgifterna.

För cirka 35 miljoner sedan (nutid räknat) fanns ett släkte som kallades Hesperocyon. Dessa var rävliknande små djur som fanns i Nordamerika. Även då fanns det skillnader som tydde på att det utvecklats underfamiljer till Hesperocyon.

Fler och fler tävlingar har skapats genom åren. Kapplöpning, agility, bruks- och valltävlingar och även utställningar. Olagliga tävlingar förekommer också, ordnade hundslagsmål. Numera kan man ofta läsa om så kallade kamphundar som gått lös på människor och andra djur. Men vad är egentligen en kamphund? Många påstår att hundraser som schäfer, doberman och rottweiler tillhör den kategorin. Tillhör flera av Sveriges mest populära sällskaps- och polishundar kamphundarna? Svaret på den frågan blir nej. Det finns hundraser med utpräglad kampinstikt som t ex. den omtalade mördarhunden Pitbull Terrier. Men ska man räkna alla sådana hundar som farliga och oberäkneliga?

Även i krig har hundar använts. De gamla perserna, turkarna och romerna hade hundar till hjälp i sin krigsföring. Stora, kraftiga doggar tjänade deras hussar i krig. Inget annat djur har bättre använts i krig, men under våran tid har den använts för andra uppdrag. Under första världskrigen användes hundar för att rapportera mellan skyttegravarna. En av kurirhundarna var Satan, en korsning med svart greyhound. Tack vare att han tog sig fram till skyttegraven, trots ett sönderskjutet bakben, lyckades franska styrkor slå ut det tyska förbandet.

Söker du en trogen vän? Välj en hund. Finns i alla former och typer.

normal

Hunden.se

Vill du ha dittnamn@hunden.se som e-post?

Registrera din e-postadress nu. Det tar bara en minut och är helt gratis.