Hem

Odla egen alruna

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 563448, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Runar

Beskrivning över hur man odlar sin egen alruna hemma i fönstret eller i sin trädgård.

Alias: alruneodling och odla egen alruna

normal

Att odla sina egna magiska växter är roligt, givande och skapar starka band mellan människa och växt. Alruna kan odlas hemma i ett fönster eller i örtagården.

Alruna skall planteras på små kullar av jord och med ca 30 cm avstånd. Som de flesta andra perenner föredrar alrunan full sol, möjligen tidvis skugga. En bra och väldränerad jord behövs. Växten förökas med frön eller via delning av en befintlig rot. Frön kan man köpa på Impecta Handels, eller Pirkum Fröhandel.

Frösådd eller delning bör ske på tidiga våren och vid fullmåne. Månen ska vara i Oxen, Stenbocken, Fiskarna, Kräftan, Skorpionen eller Vågen. Plantera inte alruna när månen är i avtagande eller i ofruktsamma tecken som Lejonet, Tvillingarna, Jungfrun, Skytten, Vattumannen eller Väduren.

På försommaren blommar alrunan med grön/gula blommor som är klockliknande och ca 2, 5 cm stora. Bladen har ett skrynkligt utseende och blir ca 30 cm långa. Alrunan är inte avsedd att vara en prydnadsväxt. Förr i tiden odlades den bara av helare och häxkvinnor som en medicinalväxt. Roten användes medicinskt som smärtstillande eller lugnande medel.

Under inga omständigheter rekommenderas att växten används till något som helst medicinskt bruk. Alla delar av växten är mycket giftiga. Alruna bör endast odlas för magiskt bruk och aldrig där små barn eller husdjur vistas.

När alruna ska odlas inomhus bör man tänka på att välja en kruka stor nog att rymma en planta som blir ca 30 cm hög och vid. Välj ut det soligaste fönstret som vetter mot söder för din alruna att växa upp i.

Lägg fröna i blöt under 2-3 dygn före sådd. Plantera dem i såjord. Under planteringen uttalar man med fördel de förväntningar man har på alrunan. Tänk också på att det kan ta 40 - 50 dagar för de små att börja gro. Undvik undervärme från ett element och ha inte mycket extrabelysning då långsam växt lär ge bättre kvalitet.

När de första kronbladen har vuxit till sig lite bör man nypa av dem i toppen så att plantan delar sig. När den vuxit så att man kan skönja barken på stjälken bör såjorden bytas mot 75 % jord och 25 % sand. Använd en kruka som är 30 cm vid och ca 20 cm djup.

Eftersom det är roten som är intressant ska inte växten ovan jord växa alltför snabbt. Minska på ljuset om den verkar växa för snabbt på höjden. Toppa ofta. Vattna den 1-2 ggr per vecka och tala ofta med den. Det tar ca 2-3 år för roten att utvecklas till man eller kvinna, ibland kan man se det på att skott från rotsystemet visar sig ovan jord.

En rot som är 2-3 år gammal kan räknas som en ungdom. Så sätt gärna fler alrunor och låt någon av dem bli gammal och vis. Studera roten när du skördar - är det en man eller en kvinna? Om roten har en penis sägs den ha ännu större kraft.