Hem

Isaac Asimov ( 1920 - 1992 ) Författare

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 149175, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: Melle
är Författare
Start 1920
Slut 1992

Sciencefiction-författare som har skrivit en mängd böcker och noveller. Han har även skrivit en del facklitteratur.

Alias: asimov, isaac och isaac asimov

normal
Bild på Isaac Asimov
Isaac Asimov.

Isaac Asimov föddes i det forna Sovjetunionen 2 januari 1920, men flyttade redan 3 år gammal till USA med sin familj. 28 år gammal blev han amerikansk medborgare. Under perioden 1939-1948 studerade han kemiColumbias universitet. Asimov blev till slut professor i biokemi och undervisade i det ämnet till år 1958. Därefter och ända fram tills hans död ägnade sig Asimov åt sitt författarskap. Han skrev dock redan under sin tid på universitetet och debuterade år 1939. Nämnas kan också att Asimov var medlem i IQ-föreningen MENSA.

Asimov fick ett 30-tal romaner och novellsamlingar publicerade och det är kanske mest för de skönlitterära verken som han har blivit känd och älskad av många science fiction-läsare runt om i världen. Men Asimov har även skrivit facklitteratur om naturvetenskap och historia. Räknar man samman de skönlitterära verken med facklitteraturen så ser man att Asimov var en mycket produktiv författare. Sammantaget har han skrivit omkring 400 böcker. Han belönades med tre Hugopriser för sina romaner.

De mest kända science fiction-verken måste sägas vara Stiftelsetrilogin och den långa raden av robot-noveller. Kända och kultförklarade begrepp i dessa verk är den påhittade vetenskapsgrenen psykohistorian och robotikens tre lagar. Robotarna i robot-novellerna har också fått tjäna som förebilder för praktiskt taget alla robotar inom modern science fiction.