Hem

Kamomill (Matricaria recutita) Korgblommiga växter (Asteraceae / Compositae), Magisk växt, Ört, Medicinalväxt

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 139386, v8 - Status: normal.
Försteredaktör: Rowena
är en sorts Korgblommiga växter (Asteraceae / Compositae) , Magisk växt , Ört och Medicinalväxt

Ört med små prästkrageliknande (gul i mitten med vita blad) blommor.

Alias: kamomill, kamomill (matricaria chamomilla), kamomill, matricaria chamomilla, kamomill (matricaria recutita), matricaria chamomilla l, matricaria recutita och sötblomster

normal

Kamomillens magiska gåva till Dig

Den italienska Anthemis nobilis eller tyska sorten Matricaria chamomilla är bäst för te.
Bär som amulett för en bättre relation till Din mor eller Ditt barn.
Lägg påsar med kallt avkok på ögonlocken i 10 minuter för att få bort påsar under ögonen.
Avkoket kan också användas i sköljvattnet till håret för att ge lyster, och rekommenderas till ljushåriga.
Ingår som ingrediens i Tarot-Brygd, Matsmältningste, Sömnbrygd, Kvälls-Te, Ömhetsbrygd, Kryddigt Vinter-Te, Magisk Brygd Mot Nervositet och Middagste.
Gör ett avkok och sila genom en bit gasväv och använd som varmt omslag på inflammationer, varbölder, bulnader och vid reumatiska besvär.
Antiseptisk och verksam mot hudirritationer.
Är matsmältningsfrämjande, lindrande, renande och lätt sammandragande.
Motverkar sömnlöshet.
Andas in ångan från blötlagda Blommor för att lätta på spänningar och stress.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.

normal

N. Kamilleblom. F. Kamelin sunio.
Släktet Matricaria kan lätt misstagas för Chrysanthemum, om man blott ser på blomkorgen, men igenkännes utan svårighet på de findelade bladen med nästan trådsmala flikar. Vidare är blomfästet hos Matricaria mera upphöjt, kägelformigt, och dessutom hos M. chamomilla ihåligt, fig. 2. Hos den närstående arten M. inodora L., baldersbrå, är det icke ihåligt, fig. 5. - Sötblomstret innehåller i högre grad än de flesta av dess stamsläktingar och förnämligast i blomkorgarna en eterisk (flyktig) olja, som ger växten den sötaktiga kryddlukten som gör de torkade blomkorgarna (kamill- eller kamomillblommor, upptagna i farmakopén) till ett kraftigt livande, svettdrivande, värkstillande läkemedel. Kamomill-te kan liksom fläderte användas till att häva förkylningar och var förr t. o. m. i bruk mot frossan. En kompress med de kokta, heta blommorna läker tandvärk av inflammerade tandrötter. - Båda de här omtalade arterna förekomma allmänt på åkrar, trädor och andra odlade ställen och sprida sig med vägbygge och odling upp till det nordligaste Skandinavien. De blomma till sent om hösten.