Hem

Livet, Universum och Allting Bok, Science fiction, Skönlitteratur

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 104388, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: Aftonfe
är Bok , Science fiction och Skönlitteratur
Av Douglas Adams

Bok 3 i Guiden-serien. Invånarna på planeten Krikkit försöker erövra en kricketgrind för att kunna låsa upp sin atmosfär...

Alias: life, the universe and everything och livet, universum och allting

normal

Sammanfattning av boken

Wowbagger har ett syfte i livet: att förolämpa alla i galaxen, inklusive Arthur Dent. Den här boken handlar med andra ord inte heller om flicka på caféet i Rickmansworth.

Via en soffa i blommig sammet och ett instabilt hål i väven av tid och rum hamnar Arthur Dent och Ford Prefect på Lord's Cricket Ground i London några dagar innan vogonerna spränger Jorden. Där ser de ett NAP (Någon Annans Problem), som råkar vara ett rymdskepp - Slartibartfasts Bistromatiska rymdskepp (vad 'Bistromatiska' betyder är en lång och invecklad historia).

Av någon konstig anledning kommer elva vita robotar från planeten Krikkit och stjäl askan av en bränd cricketgrind, på samma cricketplan, på samma dag.

Marvin har tråkigt på Squornshellus Zeta och det hjälper inte att en madrass, vid namn Zem, pratar med honom utan att begå självmord under tiden. Marvin sitter fastsvetsad vid en stålmojäng som Krikketerianerna stjäl.

Det finns fem olika balkar som tillsammans bildar en cricketgrind:
Pelaren av stål - Marvins 'extraben'
Pelaren av glas - Någons domarklubba
Pelaren av trä - den brända cricketgrinden
Fredens Silverbalk - Priset för Det Mest Omotiverade Användandet Av Ordet Knulla I En Seriös Film (mycket prestigefullt)
Välfärdens Gyllene Balk - Hjärtat i Hjärtat av Guld.

Cricketgrinden är 'nyckeln' till planeten Krikkit. Eftersom planeten Krikkit ligger i ett stort gasmoln har Krikketerianerna aldrig funderat på ifall det finns något annat liv i universum. De vet inte att det finns något universum. När det en kväll störtar ett rymdskäpp på planeten bygger Krikketerianerna ett rymdskäpp för att flyga ut ur gasmolnet de befinner sig i. När de uptäcker att de inte är ensamma kommer det överäns om att allt annat måste utrotas. Därför är galaxen illa ute om Krikketerianerna lyckas ta sig ut.

Marvin har blivit kopplad till Krikkits krigsdator, och han hatar det naturligtvis. Han blir inte glad (inte för att han är den glada typen) ens när Zaphod räddar honom.

Sedan har Zaphod och Trillian ett snack med en pulveriserad dator, Arthur blir utskälld av en psykotisk fladdermus/jättekanin (som hävdar att Arthur har ihjäl alla hans inkarnationer), alla går på party, Arthur får reda på att han är kändis i galaxen och vi får lära oss hur man flyger.