Hem

Ensamhet

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 405560, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: annacecilia

Att känna sig ensam.

Alias: ensamma och isolerad

normal

Att vara ensam är att vara utan sig själv, när du finner dig själv finner du att du inte är ensam.

Ensamhet
Relationslöshet
Ensam i din relation

Det finns ensamhet som berikar och ensamhet som förgiftar och gör oss mindre.

Den närande ensamheten
Att trivas i ditt eget sällskap, kunna njuta i avskildhet och där kunna samla dina tankar och hitta din kreativitet är en ytterst värdefull tillgång. Förutsättningen tycks vara att du har tillgång till goda relationer eller åtminstone minnet av sådana.

För att finna den goda ensamheten behöver du vara sams med dig själv och göra dig av med en eventuell rädsla för att ha tråkigt. För många är förmågan att hitta den goda ensamheten den värdefullaste frukten av en psykoterapi.

Den tärande ensamheten

Äger du inte tillgång till en närande ensamhet är det stor risk att du agerar destruktivt i dina relationer och blir klängig, kontrollerande och svartsjuk eller självtillräckligt upptagen av fattiga sexuella fantasier och pornografi eller otrohetshistorier. Somliga blir beroende av underhållning och TV, lyxkonsumtion och utsvävningar eller hemfaller till alkoholism eller annat missbruk.

Den ensamhet du tvingas in i av din egen känsla hopplöshet och skam eller genom att andra inte förmått se dig eller svikit dig är en bitter frukt som riskerar att nära dina sämsta sidor.

Självömkan och offermentalitet tar lätt över och fungerar som ursäkter för en kärlekslös och självcentrerad livshållning som gör dig ännu ensammare. Du kan då behöva hjälp att bryta den onda cirkeln så att inte år av ditt liv äts upp av bitterhet.

Den hemliga ensamheten
De flesta av oss vill inte ge röst åt våra ensamhetskänslor. I stället blir vi hemliga med vår innersta längtan efter gemenskap, ibland även för oss själva, och säger oss att allt är bra och att vi inte behöver någon.

Speciellt svårt tycks detta vara för oss män, enligt formeln ensam är stark.