Hem

Minnesteknik

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 239, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: mika-el
Denna text är importerad från /old/psi/minnesteknik.html

Och kom ihåg att det alltid är dina starkaste associationer som kommer förts, och som bör användas i bilder, om nödvändigt.

Alias: minnesteknik

normal

Lite kort kan jag ju säga att det gäller att visualisera intressanta och tilldragande bilder, som i sig associerar två saker till varandra.

Om man vill associera en lista över 3 substantiv, kan man tänka sig att elefant - mus - sladd skule kunna associeras som först en bild av en liten elefant som rider på en gigantisk mus (bilden skall gärna vara lustig), och sedan en bild av en mus med svansen som en sladd (med stickpropp). Detta gör att alla tre sakerna är hopkopplade. Poängen är att hjärnan inte behöver associera detaljerna till varandra, utan får båda detaljerna i samma bild. Det är lättare att komma ihåg 2 huvud-detaljer i en bild, än det är att komma ihåg vilken annan bild som är kopplad till den första.

Om man inte använder saker man lätt kan visualisera (= skapa sig en mental bild av) så måste man byta ut dem. Söka, heter quaererelatin. Söka associerar jag till en hund som letar (lite snett att ha hunden där, men det är i detta fallet den bästa lösningen, i övrigt skal man hålla borta allt som inte direkt har med orden att göra). Quaerere uttalas Kvajrere, så det byter jag ut till kavaj och engelskans rear. Rear associerar jag till bakdelen av en båt. Därmed tänker jag mig bakdelen av en stena line, iklädd kavaj, i form av en hund, som letar. Detta kan tyckas jobbigt, men det går automatiskt efter en tid.

Siffror byter man ut var och en för sig till varsin konsonant. Mitt telefonnummer, 995465, kan man byta ut till PPLRJL. Sedan petar man in vokaler och -vips- har man PaPpa (man går efter ljud, inte stavning), LåR, och hJuL. Dessa associerar man som ovan. Siffrorna byts ut enligt

0 - S
1 - D el T
2 - N
3 - M
4 - R
5 - L
6 - J el SH
7 - K el G
8 - F
9 - B el P

Vill du veta mer finns ett 20-tal böcker (som jag har läst), eller så kan vi försöka hitta ett lämpligare möte, eller net-mail. Huvud-delarna kommer från Kom ihåg det du lär dig av Harry Lorrayne, men man bör veta en del om hur hjärnan fungerar för att kunna använda det som bäst.

Och kom ihåg att det alltid är dina starkaste associationer som kommer förts, och som bör användas i bilder, om nödvändigt.

PS: Du kan också gå SILVA-kursen, där man lär sig visualisera, och siffer-tekniken (och mycket mer).