Hem

Prickar i skyn

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 406835, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Nayana

Små ljusa fläckar som ses mot ljus bakgrund, exempelvis mot himlen.

Alias: floaters, prickar på himlen, punkter i skyn och punkter på himlen

normal

Glaskroppsavlossning

När man blir äldre kan glaskroppen, som består av en geléartad vätska, krympa och ibland lossna från bakre delen av ögat. När detta sker kan det bildas små blödningar som man kan se som prickar framför ögonen. Krympningen sker naturligt då man åldras, men det är vanligare hos närsynta, om man genomgått en starroperation eller om man haft en inflammation inuti ögat. Inuti glaskroppen kan det också bildas små geléklumpar och trådar som upplevs på liknande sätt.

Hur känner man igen glaskroppsavlossning?
Man kan se saker som som prickar, linjer, cirklar eller små moln som flyter framför ögonen. Det man ser är den skugga som celler eller geléklumpar kastar på näthinnan. Detta syns mest när man tittar mot en tom bakgrund som t ex blå himmel eller en enfärgad vägg.

Hur behandlas glaskroppsavlossning?
Glaskroppsavlossning i sig är inte farligt och behandlas inte, men om det plötsligt bildas nya prickar kan detta vara ett tecken på allvarligare problem. Då glaskroppen krymper och lossnar från bakre delen av ögat kan den skada näthinnan vilket kan leda till näthinneavlossning. Om man börjar se fler prickar, upplever ljusblixtfenomen, synnedsättning eller inskränkningar i synfältet bör man låta undersöka sina ögon så snart som möjligt.

Om en prickarna är i vägen när man t ex ska läsa kan man prova med att röra på ögat, titta upp och sedan ner igen för att cellerna eller geléklumpen ska flytta på sig. Besvären brukar gå över av sig själv med tiden.

Källa: http://www.medocular.se/ogonfakta/sjukdomar/glaskroppsavlossning/

normal

Dessa prickar sägs ha en biologisk orsak och är inte del av verkligheten. Det är vita blodkroppar som belyses, dessa är i vägen innan dess att ljuset når nervtrådarna. Detta är åt minstone vad forskarna säger.

Bevis på detta skulle även vara att prickarna rör sig i takt med att hjärtat slår, och att prickarna inte alls tar slumpartade vägar, utan samma vägar hela tiden om man studerade dem. Jag har testat lite, och detta stämmer helt enkelt inte!
Punkterna jag ser på himlen rör sig slumpartat, och har kollat pulsen samtidigt, och ingenting rör sig efter mitt hjärta. Tvärtom tycks de flyga bekymmersfritt över himlavalvet utan motstånd.

Är punkterna så kallade floaters beror visst detta på glaskroppsavlossning, vilket jag tror på. Här menar dom ett annat fenomen som jag också sett. Ränder, cirklar eller punkter som flyter med ögat, och här har dom rätt, detta beror på ögat och inget annat. Rör man på ögat ser man hur objekten flyter med. Men det är alltså inte samma sak alls. Dessa ser man lättast bakom en ljus bakgrund eller enfärgad bakgrund... vilket ju stämmer.
De andra punkterna jag pratar om behöver dock kraftigt mycket ljus för att synas, de syns nästan inte alls när man tittar på en glödlampa - mycket svåra att se. Men på himlen syns de riktigt klart för mig. Det existerar inga punkter när jag tittar på väggen som är belyst, men mängder när jag tittar på himlen.

Givetvis har jag testat med och utan glasögon. Jag har ökat min puls för att se om det blir någon förändring, men icke. De följer inte heller med mina ögonrörelser. Vad dessa fenomen är vet jag inte, men jag vill ha en bättre förklaring!