Hem

Rymdväktaren Bok, Science fiction

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 151832, v3 - Status: normal.
är Bok och Science fiction
Behandlar Universum och Fysik
Publicerad år 1995
ISBN 91-1-951352-6
sidantal 326
Av Peter Nilson

Rymdväktaren är en poetisk vetenskapsroman utan motsvarighet i den svenska litteraturen.

Alias: rymdväktaren

normal

Baksidan

Året är 2084. TIll klostret Klaradal på månen kommer en ung matematiker för att arbeta hos superkvantdatorn Angelica, henne som man kan spela på ungefär som en organist spelar på en orgel. Hon flyger liksom änglarna vart hon vill i universum. Hon är dessutom ett av de vackraste ting som vi människor har skapat någonsin.

I klostret möter den unge matematikern en mycket gammal kollega, Peter Lorentzen. Som ung forskare var han med om den märkligaste händelser som i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet förändrade planten jorden.

Detta är historien som astronomen och författaren Peter Nilson berättar i Rymdväktaren: hur en grupp unga matematiker och dataexperter avlockar Tinget, ett egendomligt klot som ligger i en gruva i Ural, dess märkliga och livsfarliga hemlighet. Det handlar inte bara om universum utan om en större värld - multiversum. Mycket som förr var otänkbart har plötsligt blivit verklighet.

Rymdväktaren är en poetisk vetenskapsroman utan motsvarighet i den svenska litteraturen, ett verk endast jämförbart med Harry Martinsons rymdepos Aniara. Här förenar Peter Nilson de två linjerna i sitt författarskap - lärdomen i böcker som Stjärnvägar, Rymdljus och Solvindar smäts samman med romanförfattarens lust att skapa helt nya världar.