Boken Fytoterapi har flera syften, dels att vara lärobok för receptarieutbildningen vid farmaceutiska fakulteten, dels som en lättillgänglig uppslagsbok över naturprodukter med medicinsk och/eller farmaceutisk användning och dels som grundkurs vid utbildningen av hälsokostpersonal i farmkognosi och naturläkemedel.
Bokens huvudförfattare är Finn Sandberg, tidigare professor vid Farmakognostiska avdelningen under många år. Som medförfattare har Lars Bohlin, nuvarande professor vid avdelningen, medverkat.
Farmakognosi är vetenskapen om bioaktiva molekyler från naturen. Det gäller såväl utveckling och användning som produktion av läkemedel med naturprodukter som bas. Traditionell folkmedicin kombineras idag med modern vetenskap. Ännu ett par decenier in på 1900-talet var de allra flesta läkemedlen växtdroger och växtextrakt. Fortfarande kommer en stor del av medicinerna från naturen.
Termen fytoterapi, användning av läkemedel framförallt med ursprung från växter, är accepterad på kontinenten och finns på franska, engelska och tyska. I Sverige blir begreppet alltmer använt.
De allra flesta beskrivna växter i boken finns angivna både i det växtsystematiska avsnittet och i det farmkologiska. Botaniska illustrationer finns för många växter.