Det finns två olika arter i gruppen Cynops ensicauda.
Det är Cynops ensicauda ensicauda (C.e.e.) Svärdsvansad vattensalamander.
(Den kan kanske ibland kallas för gulbukssalamander eftersom den är gul på magen.)
och Cynops ensicauda popei. (C.e.p.) Leopardsalamander.
Lite om arten C.e.e.
De är oftast brunaktiga (ibland nästan svarta) på ryggen. Magen är gulaktig till rödorange och ibland med svarta fläckar. De har ibland små vita prickar på ryggen men det är oftast bara C.e.p. som har det. C.e.e. är den största av dem. Ca. 11-14 cm för de vuxna.
De kommer från den sydligaste delen av Japan Ryukyu Arkipelagen där det är subtropiskt klimat, alltså varmt och fuktigt.
De lever mest i vatten men vill ha tillgång till land också. Arten är nästan utrotningshotad i vilt tillstånd därför kommer de att sluta exporteras från Japan. De är däremot ganska vanliga som husdjur i Sverige.
De är rätt så lättskötta som husdjur, trivs bra i akvarium året runt och är väldigt vattentåliga. De vill ha ca 20-24oC. Under hösten kan man sänka temperaturen något. De vill ha minst 15cm djupt vatten, flera gömställen, växter och en liten land-del.
De uppskattar levande föda men det går bra med t.ex. frysta mygglarver, maskar mm. Fråga om det i djuraffären där de är köpta.
Hur man ser skillnad på hanar och honom. Man kan titta både på formen och färgen.
Honorna är större och har längre svans än sin egen kropp. De är även rundare i formen. Hanarna har kortare svans eller lika lång svans som sin egen kropp och de är mindre och mer fyrkantiga.
Skulle två hanar skulle slåss? Det kommer de troligtvis inte att göra.
Om man vill att de ska para sig är det bästa att ha flera hanar tillsammans med honan, hon brukar vilja ha lite att välja mellan.
Det är ganska lätt att få dem att para sig, men desto svårare att få äggen att klara sig.
De blir könsmogna mellan 1 3 års ålder, det är väldigt olika.
Man bör sänka temperaturen hos dem till ca. 13-16 oC under 2-4 veckor. Under parningstiden får hanarna en glansig yta på svansen, dess kloak svullnar och små hår kan växa ut. Hanen kommer att förfölja honan och vifta på svansen mot henne. Om hon vill kommer han att krypa runt henne och lägga ut ett spermpaket som hon kommer att plocka upp.
Du bör vara beredd på att kunna ta hand om flera ödlor, det är ganska mycket jobb med att föda upp ungarna. Mycket ansvar med att föda upp ungar. Tänk även på att de kan bli så gamla som 10-25 år om man tar hand om dem på rätt sätt.
Om de lägger ägg efter parningen kommer äggen att sitta fast på ett blad eller vara invirade i bladen. MEN om du inte flyttar över äggen till ett eget akvarium kommer föräldrarna att äta upp äggen. Alltså måste äggen bo själva. När äggen kläcks efter ca.1 vecka är de som larver och vill då leva på land med tillgång till lite vatten. Det tar ca 3-6 månader för dem att växa till sig.
Det blir ca. 5-15 ägg/tillfälle, men de kan para sig många gånger och det kan bli bortåt 50 ägg. Då kan det vara dumt att plocka upp alla ägg. Det kan ju även bli så att det inte blir några ägg. De kanske inte är könsmogna än eller så vill de helt enkelt inte. Det kan man aldrig veta.