normal
Min upplevelse
Jag provade på en ny kost, det kan inte riktigt kallas frukteriankost eftersom jag åt alla former av grönsaker, dock råa. Denna kost kallas visst Raw food. Jag åt frukter, grönsaker, nötter.
Jag förväntade mig att bli väldigt hungrig, men jag upptäckte att hungern aldrig riktigt kom. Första dagen var iofs lite hårdare, men sedan lade det sig. Faktum är att jag var hungrigast efter jag ätit. När jag varit utan ett tag klarade jag mig bättre. Att magen var tom var inte längre det samma som att vara hungrig.
Jag märkte att jag blev tröttare och koncentrationen försvann något. Jag sov gärna en stund på dagen, men samtidigt sov jag väldigt lätt, vilket jag också gjorde på nätterna. Kortare och lättare. Detta såg jag som positivt, det kändes korrekt.
Denna trötthet lade sig så småningom, jag fick en uppåtkick. Mådde väldigt bra, kände mig lätt och de andliga energierna kändes av mycket lättare. Jag var lyckligare än i vanliga fall. Jag var rätt exalterad och ville aldrig lämna denna kost.
Efter ca två veckor av denna kost vände glädjen. Jag blev återigen slö, hade ont i huvudet, kände mig deppig, och jag fick blåsor på tungan, vilket tyder på vitaminbrist. Jag hade redan innan bestämt att jag skulle sluta när jag började må dåligt, så jag lade av. Käkade knäckebröd den kvällen och återgick delvis till min vegetariankost igen. Blåsorna försvann redan dagen efter. Fick nya krafter och blev positiv.
Effekten har blivit att jag inte gillar lagad mat lika mycket. Jag äter helst frukter och bröd fortfarande. Det känns bra. Jag ångrar inte att jag försökte, men man ska ta folks varningar på allvar! Frukterian är inget man blir över natt (som jag försökte med), utan kräver månader eller år av avvänjning.
normal
Ann Wigmore kom på begreppet levande föda, hon botade med denna kost sin artit, migrän och tjocktarmscancer. Det hon åt var huvudsakligen okokt mat, färsk frukt och grönsaker, bön- och frögroddar och fermenterad säd. Hon blev helt frisk! Hon menade på att kroppen läker sig själv från vilka sjukdomar som helst om den får levande enzymrik lättsmält näring.
normal
I en studie delades 43 reumatiker slumpmässigt in i två grupper, ena gruppen fick äta vanlig mat, den andra gruppen fick äta levande föda. Efter en månad hade levandefödagruppen fått en förändrad tarmflora och hade avsevärda förbättringar i sin sjukdom.
normal
En beskrivning från Levande Föda Kur & Kursgård AB
Taget från http://www.levandefoda.se/
LEVANDE FÖDA
Vår helvegetariska oupphettade kost heter Levande föda - Livet i födan. Ungefär som Råkost men vår kost är mer lättsmällt då vi underlättar matsmältningen genom att mixa, grodda, mjölksyra och fermentera.
Oupphettat: Vi upphettar inte vår kost då vi skulle förlorar livsviktiga vitaminer, mineraler, enzymer och spårämnen. Istället ökar vi näringen genom att grodda, odla, mjölksyra och fermentera födan. Vid upphettning över 40-45 grader går vi miste om enzymerna som vi behöver för att smälta maten och för andra livsviktiga funktioner i kroppen.
Vi äter födan i det naturliga tillstånd som naturen ger oss den.
Vad vi äter: Färsk frukt, grönsaker, rotfrukter/rotgrönsaker, örter, torkade frukter, nötter, frön, säd, alger.
Hur vi tillreder maten :
Vi blötlägger för att väcka de sovande torkade frukterna och fröna.
Vi groddar (efter blötläggning) linser, mungbönor, alfalfa, bockhornsklöver, solrosfrön/kärnor, sesamfrön, pumpakärnor, mandel, bovete (med och utan skal), vete och råg. Tyvärr är ofta korn och havre ångas redan i kvarnen (referens Saltå Kvarn) då dessa sädesslag innehåller fett och annars skulle härskna.
Vi Odlar små skott efter groddningen och vi gillar bäst bovete- solros- och ärtskott. Vi odlar även vete och korn för gräs som vi juicar/pressar då gräs innehåller cellulosa som vårt matsmältningssystem inte klarar av att spjälka.
Vi mixar soppor av frukter eller grönsaker, vi blandar ej frukter och grönsaker för matsmältningens skull då det krävs olika enzymer och matsmältningsvätskor för att smälta frukter och grönsaker. Frukter jäser medan grönsaker spjälkas ned. Vi gör aven patéer och tårtor i matberedare.