Hem

Tarmsystemet Kroppsdel

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 473334, v2 - Status: befäst.
Försteredaktör: lucipher
är en sorts Kroppsdel
kan vara en del av Människans fysiska kropp

Kan ses som ett eget ekosystem som fungerar självständigt. Vår hälsa beror mycket på tarmsystemets tarmflora.

Alias: tarmsystemet

befäst

Tarmsystemet har ibland kallats för den andra hjärnan. Det är för att den innehåller fler nervceller än ryggmärgen, fungerar självständigt och kan stänga av eller ignorera meddelanden från hjärnan. Tarmkanalen innehåller betydligt fler bakterier än vi har celler i kroppen (ca ett kilo bakterier). Det är ett helt ekosystem som samverkar med resten av kroppen.

En sund tarmflora med mycket mjölksyrebakterier producerar många näringsämnen som är positiva och stärkande för oss, exempelvis B1, B2, B6, K-vitamin, folsyra och essentiella fettsyror. De hälsosamma bakterierna samverkar och främjar varandra samtidigt som de motverkar tillväxten hos de hundratals sjukdomsframkallande bakterier som finns i tarmsystemet.

Det är mycket viktigt hur vår matsmältning och näringsupptaget fungerar för vårt välmående. Vi påverkas av vad vi äter, hur maten tuggas, tarmfloran, motion, stress och känslor. I dag beräknas hälften av den svenska befolkningen ha problem med matsmältningen, vilket inte är så bra med tanke på att tarmfloran är central för många hormoner, immunförsvarets utveckling och hälsan.