Hem

Inanna Sumerisk gudom, Gudinna

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 138521, v3 - Status: normal.
är Sumerisk gudom och Gudinna

Sumerernas namn på Ishtar. Mest känd för Gudinnedyrkare genom sin nedstigning, som anses vara en viktig initering.

Alias: inanna

normal

Inanna är den sensuella kärlekens och fruktsamhetens högsta gudinna och samtidigt krigets gudinna, stridens dam.

Den viktigaste myten där hon är centralgestalten handlar om hennes nedstigande till underjorden. Innan hon ger sig av instruerar hon sin visir Ninshubur om att vända sig till tre gudar för att få hjälp ifall hon inte skulle komma tillbaka.

I underjorden måste hon gå igenom sju portar och vid var och en lägga ifrån sig ett klädesplagg och ett smycke så att hon slutligen är naken och berövad all den makt hennes skrud symboliserar.

Hon möter gudinnan Ereshkigal, hennes syster och underjordens härskare, Inanna försöker ta ifrån henne tronen men blir dömd till döden och hennes kropp hängs upp på en spik i en mur. Ninshubur misstänker att en katastrof har inträffat och vänder sig till guden Enki som av smutsen under sina naglar skapar två könlösa varelser och ger dem Livets växt och Livets vatten. De tränger sig fram till Inanna och återger henne livet men hon får inte ge sig av innan hon skaffat en ersättare för sig själv. Hon lämnar underjorden, följd av fruktansvärda demoner och utnämner sin make Dumuzi som sin ersättare.

Historien om hur Dumuzi blir Inannas make låter så här.
Två av rivalerna till hennes hand är herden Dumuzi och jordbrukaren Enkimdu. Solguden Utu, hennes bror, råder henne att ta Dumuzi, men till en början visar hon tydligt att hon föredrar Enkimdu. Men Dumuzi envisas och hävdar att han med sina hjordar kan ge henne mycket bättre försörjning än Enkimdu kan.

De båda rivalerna träffas på en flodbrink och grälar, men Enkimdu ger sig snabbt och går med på att Dumuzis hjordar ska få beta överallt på hans mark. Herden bjuder in odlaren till sitt bröllop med gudinnan.